Vandaag geopend van 09:00 t/m 18:00

Katten uit de tuin kijken

Katten uit de tuin kijken

Het zijn fijne, gezellige huisdieren, maar de meeste tuinliefhebbers zien de katten van de buren liever gaan dan komen. De aaibare viervoeters kunnen kwetsbare, jonge planten vertrappen of omwoelen als ze in uw border hun behoefte doen en loeren op de vissen in de vijver en de vogels. We kunnen ze wel wegkijken, maar er zijn efficiënter methoden om katten uit uw tuin te weren.

Anti-katerrecept: water, stekels, citroen, koffie en peper

  • Katten hebben een hekel aan water, dus op mooie, zonnige dagen kunt u de tuinslang paraat houden en ze een natte vacht en een nóg nattere neus bezorgen.
  • Plant (bessen)struiken met venijnige doorns als erfafscheiding, zoals framboos, kruisbes, vuur-, slee- en meidoorn, berberis of rozenstruik. Het ironische is dat vogels juist graag nestelen en beschutting en voedsel zoeken in hoge doornstruiken als vuur-, slee- en meidoorn.
  • Zet satéprikkers of andere scherpe stokjes tussen uw kwetsbare planten en zaailingen.
  • Zorg dat er zo weinig mogelijk kale plekken in uw tuin zijn door vaste planten, struiken en bodembedekkers te planten.
  • Zijn er bepaalde plekken waar telkens gegraven en gewoeld wordt? Strooi daar dan flink wat peper of koffiedrab. De geur staat katten tegen en de koffiedrab blijft aan hun vacht hangen, wat het – op zichzelf schone – dier bepaald niet prettig vindt.
  • Katten houden niet van citroengeur, dus plant citroenverbena’s, citroengeraniums, citroenmelisse, citroentijm, vuurwerkplant (Dictamnus) en de sterk geurende wijnruit (Ruta graveolens) in uw tuin.
  • Het is een prachtige vaste plant met grijsgroen blad en paarse bloemetjes, maar zet vooral geen kattenkruid (Nepeta) in de tuin, want katten zijn daar dól op – ze worden er zelfs een beetje ‘high’ van.
  • Neem een hond, als u dat tenminste ook om andere redenen al van plan was.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Start een pluktuin met deze tips

Wat is er nu fijner dan een zomerlang bloemen om je heen? Liefst zowel binnen als buiten. De oplossing: een pluktuin of bloemenborder!

Lees meer...
Maak je gazon klaar voor het voorjaar

Geef je grasmat na de koude wintermaanden wat extra liefde en aandacht. Deze tips helpen je je gazon dit voorjaar weer in topconditie te brengen!

Lees meer...
5 gewassen voor de makkelijk moestuin

Voor wie nog groene vingers moet kweken zijn er een aantal makkelijke groenten en kruiden die gegarandeerd groeien en bloeien. Wij zetten vijf aanraders voor je op een rijtje.

Lees meer...
Favoriete vroege voorjaarsbloeiers

Verlang je ook zo naar de lente? Kom dan langs in ons tuincentrum om de fijnste vroege voorjaarsbloeiers te scoren!

Lees meer...
Hulp nodig?

Hulp nodig?

Laat ons weten waar je naar op zoek bent!

Velden met * zijn verplicht.