Vandaag geopend van 09:00 t/m 18:00

Naar buiten of niet?

Naar buiten of niet?

Het wordt langzaamaan warmer weer. We hebben allemaal de lentekriebels en kunnen niet wachten om de tuin weer lekker fleurig te maken, maar met sommige planten moeten we toch nog even geduld hebben. Wie het zekere voor het onzekere neemt, wacht tot medio mei; wanneer de IJsheiligen achter de rug zijn, moet de kans op nachtvorst bekeken zijn.

Binnen voorgezaaide bloemen, kruiden en groenten
Op menige vensterbank staan voorgezaaide zomerbloeiers, zoals cosmea, siererwt (Lathyrus) en siertabak (Nicotiana), kruiden als peterselie, basilicum en tijm en groenten als krulsla en tomaat. Om ze te laten wennen aan het frisse buitenleven moeten we deze ‘afharden’: ze elke dag steeds wat langer buiten laten staan. Begin daar ongeveer een week voor IJsheiligen mee, en zet ze voor het eerst een uur of drie buiten, op een beschutte plek en niet meteen in de volle zon. Haal ze daarna weer naar binnen – laat ze in ieder geval nog niet ’s nachts buiten staan – en zet ze de volgende dag weer wat langer buiten. Doe dat ongeveer een week.

Kuipplanten
Vorstgevoelige planten die de winter in de garage, schuur of kelder hebben doorgebracht, zoals de Afrikaanse lelie (Agapanthus), oleander, laurier, olijf en mannentrouw (Plumbago), kunnen we het best ook pas begin of medio mei buiten zetten. Doe dat bij voorkeur op een bewolkte, regenachtige dag, zodat de bladeren niet meteen in de volle zon komen te staan en kunnen verbranden. Knip slappe stengels af, verwijder verdord blad en geef ze een nieuwe pot of een laag nieuwe aarde.

Exotische kamerplanten
Grote bladplanten en tropische bloeiers die in huis voor een jungle-gevoel zorgen zijn helemaal ‘in’. Denk aan de bananenplant (Musa), olifantsoor (Alocasia), Mexicaanse palm (Chamaedorea), aan cactussen en vetplanten en aan de paradijsvogelbloem (Strelitzia), de hanenkam (Celosia) en de gemberplant (Curcuma). Deze kunt u in de zomer, zodra de temperatuur rond de 20 graden Celsius is en blijft, als kuipplant op terras of balkon zetten.  

Huishoudelijke tip
Zet uw kamerplanten op een regenachtige en relatief warme (18+ graden Celsius) dag in mei eens een paar uur buiten. Ze frissen daar enorm van op, letterlijk en figuurlijk. Het scheelt u ook afstofwerk (het afnemen van de bladeren met een zacht doekje gedrenkt in melk om ze weer mooi glanzend te krijgen)!

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Start een pluktuin met deze tips

Wat is er nu fijner dan een zomerlang bloemen om je heen? Liefst zowel binnen als buiten. De oplossing: een pluktuin of bloemenborder!

Lees meer...
Maak je gazon klaar voor het voorjaar

Geef je grasmat na de koude wintermaanden wat extra liefde en aandacht. Deze tips helpen je je gazon dit voorjaar weer in topconditie te brengen!

Lees meer...
5 gewassen voor de makkelijk moestuin

Voor wie nog groene vingers moet kweken zijn er een aantal makkelijke groenten en kruiden die gegarandeerd groeien en bloeien. Wij zetten vijf aanraders voor je op een rijtje.

Lees meer...
Favoriete vroege voorjaarsbloeiers

Verlang je ook zo naar de lente? Kom dan langs in ons tuincentrum om de fijnste vroege voorjaarsbloeiers te scoren!

Lees meer...
Hulp nodig?

Hulp nodig?

Laat ons weten waar je naar op zoek bent!

Velden met * zijn verplicht.