IJs uit eigen tuin

IJs uit eigen tuin

De bekende en productieve tuinfotograaf en groenauteur Modeste Herwig heeft na haar succesvolle boek ‘Theetuin, zelf theeplanten kweken, oogsten en mengen’, dat vorig jaar verscheen, opnieuw een inspirerend, lekker boek uitgegeven. In het mooi vormgegeven boek ‘IJs in elk seizoen’ geeft ze veertig recepten die je makkelijk thuis kunt maken, met of zonder ijsmachine, met ingrediënten uit eigen tuin.

Alles uit de tuin halen

Een tuin is in zo veel opzichten een heerlijk bezit, dat hoeven we je waarschijnlijk niet te vertellen. Je kunt erin luieren en ontspannen, maar ook werken in de frisse buitenlucht en de zon, en genieten van de bloemen en de vogels. Je hebt altijd plukbloemen en bladgroen bij de hand om een boeket mee te maken. En je kunt eruit oogsten, van aardbeien tot tomaten en verse kruiden – of je er nu iets te eten of thee van maakt. Maar je kunt met ingrediënten uit eigen tuin dus ook heerlijk frisse ijsgerechten bereiden.

Van mojito-ijs tot bevroren cupcakes

Je moet er maar opkomen: rozenbottels, pompoen, komkommer, zoete aardappel, tijm, lavendel, zelfs doperwten kun je in ijsvorm verwerken. Modeste Herwig laat zien dat je alle mogelijke soorten fruit, groente, kruiden en bloemen kunt gebruiken voor een originele én gezonde traktatie. Voor de meeste gerechten heb je niet eens een ijsmachine nodig, alleen voor het maken van roomijs (met eieren) is die wel erg handig. Verder kun je melk, yoghurt of gewoon kraanwater als basis gebruiken. Achterin het boek vind je een handige oogstkalender, met wat je in welke maand(en) kunt oogsten uit eigen tuin. Het boek ‘IJs in elk seizoen’ is ook leuk om cadeau te geven en een aanrader als je van plan bent binnenkort een tuinfeest te geven. Wij gaan alvast het dropijs met venkelzaad uitproberen. ‘IJs in elk seizoen’, Modeste Herwig, uitgeverij Forte, 128 pagina’s, € 14,95,

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Buxusmot en andere buxusplagen

De buxusziekte. We zijn er allemaal beducht voor. In Engeland hebben ze er echt veel last van. Monty Don berichtte er ook over in het tv-programma Gardeners’ World en het gelijknamige (tegenwoordig ook in het Nederlands verkrijgbare) tijdschrift. Ook in Nederland en België slaat de buxusziekte toe. Helaas zijn er nog meer plagen waar de klassieke struik door geteisterd wordt, zoals de rupsen van de buxusmot.

Lees meer...
Moestuinklussen in augustus

In de zomer kun je volop groenten, kruiden en fruit oogsten uit eigen tuin en zelfs uit bakken op het (dak)terras of op je balkon. Daarnaast valt er ook genoeg te zaaien, te planten en te snoeien. Ga op een zonnige dag lekker buiten aan de slag en geniet van je eigen verse en gezonde oogst!

Lees meer...
Mooie zomerbloeiers in pot

Ideaal om saaie plekken op het terras en het balkon mee op te fleuren: de Chinese aster en de mini-petunia, ofwel de Callistephus chinensis en de Calibrachoa. Ze bloeien lang en rijk in allerlei vrolijke kleuren. Nu volop verkrijgbaar in ons tuincentrum.

Lees meer...
Pas op voor de Japanse duizendknoop

Ach ja, het is duidelijk komkommertijd: de verhalen over de vermaledijde Japanse duizendknoop duiken net als vorige zomer weer op in de media. Toch zit er wel wat in, want de op zich mooie plant is een monsterlijke woekeraar die niet alleen andere planten verdringt, maar ook schade toebrengt aan gebouwen, wegen, bruggen en spoorlijnen. Wat is dit voor plant en wat kun je doen als die in jouw tuin verschijnt?

Lees meer...