Vandaag geopend van 09:00 t/m 18:00

Onderhoud gazon

Regelmatig gazononderhoud zoals verticuteren, zaaien, kalken, bemesten en maaien zorgen voor een sterk en diepgroen gazon waar mos en onkruiden weinig kansen krijgen. Het vraagt een beetje tijd en werk, maar eens zonnig weer kunt u in een comfortabele tuinzetel volop genieten van die mooie grasmat.

Toon filters Verberg filters
€   - 
Wis selectie
1 - 20 van 20 producten

Hoe onderhoud ik mijn gazon?

Elk seizoen vraagt om een aangepast onderhoud van het gazon om een jaarrond van een mooie gazon te kunnen genieten. Onderstaand stappenplan voor onderhoud van het gazon herhaalt u jaarlijks. Heeft u nu nog geen grasmat, maar staat de aanleg ervan binnenkort op de het to-dolijstje? Bekijk dan alvast onze graszaden om het gazon in te zaaien of onze graszoden voor een snel resultaat.

Gazon in de winter onderhouden

Ook in de winter (half oktober tot eind februari) is het belangrijk dat u uw gazon onderhoudt. Dit kunt u op de volgende manier doen:

 1. Kalk strooien: Mos groeit graag op zure grond. Om de groei van mos af te remmen, bekalkt u het gazon met DCM Groen-Kalk. Eenmaal per jaar bekalken, is vaak voldoende om de bodem in topconditie te houden. Twijfelt u of dit volstaat?  Meet dan eerst met een pH-meter de zuurtegraad van de bodem. Kalk kunt u zonder problemen het hele jaar door strooien.
   
 2. Verticuteren:
  Is de kalk opgenomen door de bodem dan kunt u eventueel de grasmat verticuteren. De messen van het verticuteermachine trekken door de zoden en maken het mos los. De graswortels kunnen zo terug ademen en groeien. U kunt er ook voor kiezen om niet te verticuteren en later op het seizoen kiezen voor een bemesting met nuttige bacteriën die het mos aanpakken.

Gazon herstellen in de lente? Een geel en beschadigd gazon

Geel gras komt regelmatig voor in een gazon. Er kunnen verschillende oorzaken zijn voor gele plekken of een beschadigd gazon. Zo kan er bijvoorbeeld te weinig of juist te veel vocht zijn toegediend. Na het verticuteren of door vaak het gazon te bestreden kan er ook schade ontstaan. Het is aan te raden om het gazon te herstellen in de lente (begin maart tot mei).  

Kale plekken inzaaien

Na het verticuteren ontstaan er vaak kale plekken in het gazon. Kies voor herstelgazon van DCM om deze lelijke plekken te laten verdwijnen en onkruidgroei en mos voor te zijn. De nieuwe grassprietjes zorgen dat u kunt genieten van een dicht en donkergroen gazon. Hoe pakt u dit aan?

 • Maai het bestaande gazon kort en verwijder onkruiden, mos en grasafval;
 • Maak de ondergrond een beetje los met een hark;
 • Breng eventueel DCM Vivimus Gazon aan om oneffenheden weg te werken en werk DCM Meststof Aanleg Gazon licht in;
 • Zaai het snelkiemend DCM herstelgazon op een vochtige bodem, hark het zaad licht in en rol aan;
 • Houd de bodem vochtig, terwijl de grassprietjes groeien.

Om grote verschillen te vermijden tussen de nieuw ingezaaide gazon en bestaande grasmat, zaait u best ook deels over de bestaande gazon.

Welke meststof moet ik gebruiken voor mijn gazon?

Bemest u voor de 1e keer? Welke meststof u moet gebruiken, hangt af van de staat waarin het gazon verkeert. Zit er nog veel mos in de vergeelde gazon of heeft u niet geverticuteerd of gekalkt? Dan kunt u kiezen voor een DCM meststof met (indirecte) werking tegen mos. Is het gazon sterk verzwakt na de winter, dan kiest u voor een snelwerkende meststof met magnesium die meteen zorgt voor een opkikker en snel herstel. Jonge gazons vragen dan weer om een basisbemesting verrijkt met magnesium voor een diepgroene graskleur.   

Gazononderhoud in de zomer (juni tot augustus)

Bemest voor de 2e keer met een onderhoudsbemesting. Zo helpt u het gazon de zomer door en kunt u blijven genieten van een diepgroen en dicht gazon. Een dichte grasmat laat minder mos- en onkruidgroei toe. Nog veel mos in het gazon? Strooi dan een meststof met indirecte werking tegen mos. Bemesten doet u net voor een regenbui. Zo hoeft u het gazon niet te besproeien en bespaart u water.

Najaarsbemesting voor het gazon (vanaf september)

Dit is de derde en laatste voedingsbeurt voor het gazon dit jaar. De najaarsmeststof van DCM zorgt ervoor dat het gazon sterk de winter ingaat. Mos en onkruid krijgen minder kans om zich nog te ontwikkelen.

Gazon maaien en graskanten knippen

Regelmatig maaien en bemesten zorgt voor een mooi gazon waarin onkruid minder kans krijgt. 1 à 2 maal per week is normaal voldoende. Wacht niet tot het gras te lang is en maai wanneer het droog is. De ideale maaihoogte voor de grassprieten is ongeveer 5 cm. Maai met scherpe messen, slechte afgestelde of botte messen beschadigen het gras, en wissel per maaibeurt de maairichting.  Voor een strak gazon moet u ook de graskanten bijhouden. Gebruik een graskantafsteker om een strakke afscheiding te maken tussen gazon en tuinpad, en knip bij elke maaibeurt de grasranden bij met een Gardena grasschaar of grastrimmer.

Gazon sproeien op de juiste manier

Tijdens een hitteperiode laat u de grassprieten nog iets langer dan 5 cm om uitdroging van de grond te vertragen en verbranding van de wortels te vermijden. Een gezonde, volwassen gazon is heel sterk en zal zich na een hitteperiode bij de eerste regenbuien snel herstellen. De grasmat besproeien terwijl er een algemeen watertekort is door hitte, is dus helemaal niet nodig. Wilt u toch een extra sproeibeurt geven, sproei dan gericht en zo vroeg mogelijk voor de hitte van de dag begint (voor 8u.). Gardena sprinklers en sproeiers helpen om uw gazon gelijkmatig te kunnen besproeien. Bent u op vakantie? Dan kunt u het besproeiingsysteem automatiseren dankzij de besproeiingscomputers van Gardena. Geef bovendien liever één keer veel water zodat de grassprieten diepe wortels maken. Elke dag een beetje water geven, m.a.w. oppervlakkig bewateren, zorgt voor oppervlakkige wortels waardoor het gazon weinig weerstand heeft tijdens droge periodes.

Hoe engerlingen en emelten in het gazon bestrijden?

Als bodeminsecten in grote getale aanwezig zijn, kunnen ze grote schade aanrichten aan uw gazon. De larven van de langpootmug (emelten) en de larven van een aantal kevers (engerlingen) eten aan de wortels van het gras waardoor kleine plekken gras geel worden en ook vaak afsterven. Emelten en engerlingen kunt u op een biologische manier bestrijden met parasitaire aaltjes.

Heeft u nog vragen over het onderhoud van uw gazon of ziet u geen oplossing voor die gele plekken in de grasmat? Neem dan gerust contact op met onze vakspecialisten of kom langs in Tuincentrum Vincent in Dendermonde nabij Aalst. In ons assortiment meststoffen, bodemverbeteraars, graszaden en tuingereedschappen vindt u zeker wat u zoekt.

 

Hulp nodig?

Hulp nodig?

Laat ons weten waar je naar op zoek bent!

Velden met * zijn verplicht.