Vandaag geopend van 09:00 t/m 18:00

Onderhoud zwembad

Droomt u ook al van zwemmen in heerlijk helder water? Dan is het belangrijk om het zwemwater schoon en de waterkwaliteit optimaal te houden. Tuincentrum Vincent heeft daarvoor alles in huis! Van chloor, allerhande onderhoudsproducten, testsets, schepnetten zwembadborstels tot zwembadstofzuigers. Onze vakmensen staan altijd voor u klaar in onze zwembadafdeling in Dendermonde.

Toon filters Verberg filters
€   - 
Wis selectie
1 - 36 van 44 producten

Hoe vaak moet je water in zwembad verversen?

Het is belangrijk om het water in je zwembad regelmatig te verversen om een goede waterkwaliteit te behouden. Over het algemeen wordt aanbevolen om het water minimaal één keer per jaar te verversen, maar afhankelijk van de omstandigheden kan dit vaker nodig zijn. Bijvoorbeeld tijdens extreem hete zomers, bij onweer, na poolparty's en bij slecht onderhoud van het zwembad. Als je het water vaker dan één keer per jaar moet verversen, kan dit gedeeltelijk of volledig worden gedaan. Gedeeltelijk verversen houdt in dat een deel van het oude water wordt verwijderd en vervangen door nieuw water, terwijl bij volledig verversen al het oude water wordt vervangen door vers water.
 

Hoe onderhoud ik mijn zwembad ?

Op een warme dag kunnen spelen en spetteren, of ontspannen in uw eigen zwembad in de tuin? Dat is heerlijk! Maar hoe houdt u het water een hele zomer helder en veilig? Bij het onderhoud van een zwembad komt toch wel wat bij kijken. Wij zetten graag een aantal onderhoudstips voor u op een rijtje:

Tip 1: Installeer een filterpomp

Het plaatsen van een filterpomp is een eerste vereiste om het zwembadwater schoon te houden. De filterpomp pompt het water van het zwembad rond en filtert. Onze zwembaden van Ubbink en BestWay zijn bij aankoop standaard uitgerust met een filterpomp. Welk type filter u bij het zwembad geleverd krijgt, hangt af van welk zwembad u aankoopt.  De capaciteit van de filter is steeds afgestemd op de te behandelen hoeveelheid zwembadwater. Binnen maximaal 4 uren is al het water door de filter gegaan en zijn de meeste vuildeeltjes verwijderd. Tijdens warme periodes is een hele dag filteren van het zwembadwater een noodzaak! Want hoe hoger de temperatuur van het water, hoe makkelijker de bacteriën zich vermenigvuldigen. 

Uiteraard moet u - afhankelijk van het type filterpomp - de korf van de pomp legen en regelmatig de filter spoelen  en/of het filtermateriaal vervangen om de capaciteit van de filterpomp te vrijwaren. Bij Tuincentrum Vincent kunt u zowel de traditionele filter cartridge aanschaffen als filterzand, glasparels en zeoliet filtermaterialen.

Tip 2: Verwijder grof vuil

Vermijd zoveel mogelijk dat grof vuil in het zwembad terecht komt. Dat spaart u al wat werk en komt de waterkwaliteit alleen maar ten goede. Spoel bijv. gras en grond af van de kindervoetjes voordat ze in het zwembad stappen en eet of drink niet in het water. Dek het zwembad ook af met een passend zwembadzeil als het niet in gebruik is.

Blaadjes, gras, takjes en ander grof vuil kan de zwembadfilter niet uit het water halen. U moet dan een schepnet te gebruiken om al dat vuil uit het zwemwater te vissen. Geen zin om dagelijks het schepnetje boven te halen of is het zwembad te groot om deze taak makkelijk uit te voeren? Overweeg dan om een skimmer te installeren. Dit afzuigpunt monteert u aan het wateroppervlak en vangt in zijn mandje het grove afval op. Het mandje kunt u makkelijk en snel leegmaken. 

Onderhoud zwembad schoonmaken netje - Tuincentrum Vincent

Tip 3: Gebruik chloor en andere chemicaliën voor groen en troebel zwembadwater

Een eigen zwembad vult u altijd met leidingwater. Om dit water helder en schoon te houden van algen, bacteriën en schimmels moet u de waterkwaliteit goed in de gaten houden en het water regelmatig desinfecteren. Een testset, chloor en zwembad chemicaliën zijn hierbij onontbeerlijk.  

Het zwembadwater desinfecteren doet u met chloor van BSI. Let wel op, want chloor werkt pas als de pH-waarde van het zwembadwater zich tussen 7.0 en 7.6 bevindt. Test dus eerst de pH-waarde van het water met de testset. Verhoog of verlaag de pH met BSI pH-up of pH-down. Test opnieuw om te zien of de pH goed zit en voeg pas dan BSI chloorgranulaat of chloortabletten in een vlotter of dispenser toe aan het zwemwater. De pH van het water dient u dus geregeld te testen. Koopt u in onze webshop een BSI Startset zwembad, dan heeft u alles bij de hand om de waterkwaliteit van uw zwembad te testen en te corrigeren. 

Zijn de pH- en chloorwaarden perfect geregeld, maar is het water toch troebel? Geen paniek! Voeg dan wekelijks Cristal clear van BSI toe aan het zwemwater. Helpt dit niet dan zit er niks anders op dan een derde tot de helft van het water te vervangen door vers leidingwater en de pH- en chloorwaarden weer op peil te brengen.

Ubbink houten zwembad - Tuincentrum Vincent

Tip 4: 100% chloorvrij zwemmen

Last van een chloorallergie of gewoon liever geen chloor in het zwembadwater voor de kinderen? Het chloorvrij alternatief van BSI werkt op basis van koper-zilverionisatie en helpt de vorming van bacteriën, algen en schimmels te voorkomen en onder controle te houden. Dit chlooralternatief is compatibel met alle behandelingen, filters en zwembadbekleding.

Tip 5: Gebruik een borstel, stofzuiger of zwembadrobot

De wanden en bodem van uw zwembad kunt u reinigen met speciaal daartoe ontworpen  zwembadborstels of met een zwembadstofzuiger. Geen zin in borstelen of stofzuigen? Plaats dan een zwembadrobot in het water die de bodem op zijn eentje schoonmaakt zonder dat u er omkijken naar hebt. Handig toch!

Zwembad kopen bij Tuincentrum Vincent

Wellicht hebt u nog vragen over onze zwembaden en het onderhoud hiervan. Kom gerust langs in ons gezellig tuincentrum Dendermonde of contacteer ons. Onze zwembadspecialisten staan steeds voor u klaar.  

Hulp nodig?

Hulp nodig?

Laat ons weten waar je naar op zoek bent!

Velden met * zijn verplicht.