Vandaag geopend van 09:00 t/m 18:00

Snijbloem van de maand januari : Dianthus

Snijbloem van de maand januari : Dianthus

Geen snijbloem zo sterk als de anjer!

GODDELIJK

Als we anjers goddelijk noemen dan is daar een goede reden voor. De botanische naam, Dianthus, is afgeleid van de woorden dios, god, en anthos, bloem. Letterlijk godsbloem dus! Een treffend gekozen naam, want de glorieuze kleuren en geuren zijn hemels.

Hartstocht, verlangen en grilligheid; dat is de symboliek van de anjer in het algemeen. De verschillende kleuren anjers hebben daarnaast ieder hun eigen, unieke betekenis:

  • Lichtrood: bewondering
  • Donkerrood: liefde, genegenheid en verlangen naar iemand
  • Wit: toewijding, waardigheid, pure liefde en geluk
  • Roze: “Ik zal je nooit vergeten”
  • Paars: grilligheid
  • Geel; afwijzing, minachting en teleurstelling
  • Wit/rood gestreept: weigering

 

VOOR IEDER WAT WILS

Groen, dieppaars, donkerrood, fluorescerend geel, champagnekleur, zacht oranje, zalmroze, wit of combinaties van kleuren: de anjer laat de consument kiezen uit een brede range kleuren. Er is de anjer met één bloemknop en de trosanjer met meerdere bloemen. Ook wat betreft de bloemblaadjes kunt u goed variëren. Ze hebben uiteenlopende vormen aan hun randen; rond, gekarteld of gefranjerd. De anjer is dus met recht een prachtige hoofdrolspeler of toevoeging in iedere vaas.

 

VERZORGINGSTIPS

Als je een verse boeket anjers thuis brengt, laat ze dan eerst een paar uurtjes op schoon water acclimatiseren, waarna je met een scherp mesje één centimeter van de stelen schuin afsnijdt. Anjers zijn daarbij zeer gevoelig voor ethyleengas, zet ze dan ook ver van een fruitschaal af.

  • Met een scherp mes circa 1 cm van de steel schuin afsnijden. 
  • Daarna in een schone vaas met schoon water en snijbloemenvoedsel plaatsen. De vaas regelmatig bijvullen met water waarin snijbloemenvoedsel is opgelost. 
  • Snijbloemenvoedsel geeft een betere uitbloei met grotere bloemen en een betere kleur. 
  • Laat geen blad in het water hangen. Het water vervuilt dan snel, wordt troebel en gaat sterk ruiken. 
  • Niet in de volle zon zetten.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Zaaien, maar niet maaien in mei

Zo'n verregend begin van het voorjaar is niet fijn voor ons, maar wel voor je planten. Met al die nattigheid van de laatste tijd schiet alles de grond uit. En nu de IJsheiligen weer vertrokken zijn kunnen we los gaan met het ter plekke zaaien van eenjarige bloemen voor de pluktuin, groenten en kruiden in de moestuin en nog veel meer. Wat je dan weer beter kunt laten deze maand is maaien.

Lees meer...
Pinksterbloemen en een wilde bloemenweide

Zie je ook bijna geen pinksterbloemen meer in de weilanden? Net als veel andere inheemse, wilde planten verdwijnen die helaas in rap tempo. Niet goed voor de biodiversiteit. Daarom geeft ons tuincentrum je nu graag tips voor het aanleggen van een wilde bloemenweide. Leuk klusje om mee te beginnen in het pinksterweekend!

Lees meer...
IJsheiligen: kuip- en potplanten verzorgen

Je hebt er vast wel eens van gehoord: IJsheiligen. Wist je dat je daarna echt de bloemetjes buiten kunt zetten? Ons tuincentrum legt uit hoe dit zit en hoe je dat doet.

Lees meer...
Top 10 hemelsblauwe bloemen

We wensen je een heel fijne Hemelvaartsdag met hopelijk een hemelsblauwe lucht, een stralend zonnetje én wat hemelsblauwe bloemen.

Lees meer...
Hulp nodig?

Hulp nodig?

Laat ons weten waar je naar op zoek bent!

Velden met * zijn verplicht.