Vandaag geopend van 09:00 t/m 18:00

Kamerplant van de maand mei: Caladium

Kamerplant van de maand mei: Caladium

De Caladium is een exclusieve en kleurrijke kamerplant die wordt gekocht voor zijn prachtige bladeren.

Hij hoort bij de aronskelkfamilie (Araceae), zo zijn er ongeveer tien soorten bekend.  Deze plant groeit oorspronkelijk in de tropische regenwouden van Midden- en Zuid-Amerika, vooral in Brazilie en het Amazonegebied.

De bijna doorzichtige bladeren vormen dé blikvanger in jouw huis. Ze hebben speciale, gecompliceerde patronen in prachtige tinten en zijn net zo mooi gekleurd als bloemen

Het gaat bij deze plant dus om het gekleurde blad. Soms is het hele blad helder rozerood, met alleen langs de rand lichtgroene vlekken. Of het is zalmkleurig met een fijn patroon van olijfgroene nerven en spikkels. Zelfs spierwit met een bijna zwart nervenpatroon komt voor. Je kunt het zo gek niet bedenken, de caladium heeft het!  Elk blad heeft weer net een iets anders patroon, je kan er naar blijven kijken!

Aangezien de Caladium een knolgewas is, vraagt deze tropische plant een iets andere verzorging dan je gewend bent. 

Je kunt de Caladium in het voorjaar en de zomer 2 x per week een scheutje water geven. De dunne gekleurde bladeren hebben genoeg vocht nodig om mooi te blijven.  De potgrond mag in de zomer constant licht vochtig blijven, laat de aarde niet uitdrogen. Wel opletten dat de grond niet te nat wordt, dan kan de knol namelijk gaan rotten, geen natte voeten dus. 

Een tip: Is de potgrond na een week nog erg nat? Geef dan minder water. Vind je de grond juist al snel droog en laat de potgrond zelfs los van de pot, dan heeft de Caladium meer water nodig.

Als de Caladium zich in het najaar gaat voorbereiden op zijn winterslaap dan zie je dit al aan de bladeren. Zodra de bladeren gaan verkleuren en slap hangen heeft de plant minder water nodig. Als alle bladeren verdord zijn heeft de knol helemaal geen water meer nodig. Begin in het voorjaar weer regelmatig met een klein beetje watergeven en wacht in spanning af wanneer de eerste nieuwe bladeren gaan verschijnen. Zodra de bladeren zich ontrollen kun je weer op de normale manier gaan gieten. 

De Caladium houdt als het ware een winterslaap, het gaat zo: de bladeren sterven af, de knol gaat in winterslaap en leeft onder de grond verder. Als hij goed is uitgerust gaan er in het voorjaar opnieuw bladeren te groeien. 

Sproeien is heerlijk voor deze bladplant, want hij komt voor in tropische gebieden met een hoge luchtvochtigheid.  Zorg wel voor een heel fijne nevel en sproei op een afstandje om de plant heen.

 

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Pinksterbloemen en een wilde bloemenweide

Zie je ook bijna geen pinksterbloemen meer in de weilanden? Net als veel andere inheemse, wilde planten verdwijnen die helaas in rap tempo. Niet goed voor de biodiversiteit. Daarom geeft ons tuincentrum je nu graag tips voor het aanleggen van een wilde bloemenweide. Leuk klusje om mee te beginnen in het pinksterweekend!

Lees meer...
IJsheiligen: kuip- en potplanten verzorgen

Je hebt er vast wel eens van gehoord: IJsheiligen. Wist je dat je daarna echt de bloemetjes buiten kunt zetten? Ons tuincentrum legt uit hoe dit zit en hoe je dat doet.

Lees meer...
Top 10 hemelsblauwe bloemen

We wensen je een heel fijne Hemelvaartsdag met hopelijk een hemelsblauwe lucht, een stralend zonnetje én wat hemelsblauwe bloemen.

Lees meer...
Tuinmaand mei: 15 tips

Er is nu van alles te doen om de tuin, het balkon of (dak)terras fris en fleurig te maken. Ons tuincentrum zet 15 klussen en klusjes voor deze maand op een rij. Fijn en ontspannend om te doen, zeker bij een stralend lentezonnetje.  

Lees meer...
Hulp nodig?

Hulp nodig?

Laat ons weten waar je naar op zoek bent!

Velden met * zijn verplicht.