Vandaag zijn wij helaas gesloten

Bomen, struiken, kruiden en bloemen die geluk brengen

Bomen, struiken, kruiden en bloemen die geluk brengen

We berichtten op deze site al eerder over tuin- en kamerplanten die volgens oud bijgeloof geluk zouden brengen. Er zijn echter ook bomen, struiken, kruiden en bloemen waarmee u uzelf of een ander een portie geluk en voorspoed zou kunnen brengen – of in ieder geval: zou kunnen wensen.

Even afkloppen: plant een boom die geluk brengt

Iedereen kent wel de uitdrukking ‘even afkloppen’, wanneer u een gewaagde uitspraak of voorspelling doet. Volgens de overlevering moet u dat wel op het juiste hout doen: op appel-, wilgen- of eikenhout dat niet beschilderd of gebeitst is. Het gebruik heeft zowel een heidense als christelijke oorsprong. De Germanen beschouwden sommige bomen als heilig, als belichaming of woonplaats van goden. Wanneer er ongeluk of tegenspoed dreigde raakten ze het hout van een appelboom, wilg of eik aan, om boze geesten te bezweren. In het christelijk geloof refereerde het hout aan het kruis waaraan Jezus stierf. Door het hout aan te raken erkende u de nederigheid waartoe Jezus opriep, en voorkwam u dus dat u zondigde door overmoed.

Een lindeboom is ook een goede optie om voorspoed op te roepen en kwaad te weren. De Germanen geloofden dat de godin Freya erin huisde. Daarom gold de linde als beschermer voor huizen, bronnen en kerken. Ook later werd de linde als 'goede boom' gezien. Er werden huwelijken onder gesloten, waarbij de duimen van de geliefden in de bast werden gedrukt. Een lindetak zou helpen als middel tegen tandpijn bij kinderen en in amuletvorm beschermen tegen heksen en geesten.

Beschermende struiken

U kunt voor het oproepen van een vleugje geluk ook denken aan het planten van de struiken lijsterbes, taxus en meidoorn, die beschermende eigenschappen zouden hebben. Daarom werden ze vroeger veel gebruikt voor de constructie van deuren, deurdrempels, raamdorpels, deurstijlen en lintelen of lateien. Als haag om uw tuin zijn ze sowieso een goede optie en het najaar is een goede tijd om ze te planten. Ze zorgen voor privacy, de meidoorn houdt met zijn stekels katten, honden en inbrekers op afstand en de meidoorn en lijsterbes bieden met hun bessen een smakelijk hapje aan vogels.

Kruiden die ongeluk weren

Van oudsher werden aan kruiden positieve eigenschappen toegeschreven, waaronder natuurlijk veel geneeskrachtige kwaliteiten. Vanwege hun vermeende beschermende eigenschappen werden ze bij deuren of ramen opgehangen of uitgestrooid. Kamille boven de deur of een aftreksel van kamille rond het huis zou heksen weghouden en vloeken doen verdwijnen. Uw handen wassen met een aftreksel van kamille zou geluk brengen tijdens een gok- of kaartspel. Leg eens wat kamille bij uw kraslot of staatslot. Wie weet…

Kattenkruid zou zorgen voor huiselijk geluk, bescherming tijdens het slapen en voor vruchtbaarheid en liefde – zeker in combinatie met rozenblaadjes of door het gedroogde blad te verbranden. Door kattenkruid vlak bij het huis te planten of in gedroogde vorm boven de deur te hangen zou u goede geesten en geluk aantrekken… U maakt er in ieder geval katten blij mee.

Geluk en gezondheid met chrysanten

U vindt ze nu volop in ons tuincentrum in Dendermonde, voor in de tuin, een pot op het terras of balkon of in de vaas. Chrysanten staan in Azië symbool voor geluk en gezondheid. In Japan staat de geel bloeiende chrysant voor onsterfelijkheid. Ieder jaar wordt er met chrysanten het ‘Festival van Geluk’ gevierd, onder andere met een bloemblaadje van een chrysant onderin een wijnglas. In China staat de chrysant ook voor nobelheid en duurzaamheid. In Frankrijk en Duitsland wordt de witte chrysant bij Allerheiligen gebruikt.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Maak je gazon klaar voor het voorjaar

Geef je grasmat na de koude wintermaanden wat extra liefde en aandacht. Deze tips helpen je je gazon dit voorjaar weer in topconditie te brengen!

Lees meer...
5 gewassen voor de makkelijk moestuin

Voor wie nog groene vingers moet kweken zijn er een aantal makkelijke groenten en kruiden die gegarandeerd groeien en bloeien. Wij zetten vijf aanraders voor je op een rijtje.

Lees meer...
Favoriete vroege voorjaarsbloeiers

Verlang je ook zo naar de lente? Kom dan langs in ons tuincentrum om de fijnste vroege voorjaarsbloeiers te scoren!

Lees meer...
Ontdek onze favoriete bijenplanten

De eerste bijen ontwaken nu, net als de eerste gezellig dikke hommels. En ze hebben honger. Je doet ze dan ook een groot plezier met deze bijenplanten.

Lees meer...
Hulp nodig?

Hulp nodig?

Laat ons weten waar je naar op zoek bent!

Velden met * zijn verplicht.