Vandaag geopend van 09:00 t/m 18:00

Woonplant van de maand februari: Goudpalm

Woonplant van de maand februari: Goudpalm

Zodra goudpalm (wetenschappelijke naam: Dypsis syn. Areca) een plekje heeft gevonden, is het een kamerplant die niets anders dan rust uitstraalt.

De palm heeft geen centrale stam, de rietachtige bladstengels komen allemaal rechtstreeks uit de grond en groeien omhoog in lichtgroene, smalle en puntige bladeren. Die groeien naar buiten in een fraaie groene fonteinvorm die een vrolijke uitstraling heeft, veel sfeer biedt en ook nog iets zwierigs aan het interieur geeft. 

Herkomst

Goudpalm behoort tot de familie van de Arecaceae, waar nog meer palmen bij horen. De plant wordt vaak nog met oude namen Chysalidocarpus en Areca aangeduid. Z’n tropische uiterlijk dankt de Areca ook aan zijn natuurlijke habitat. Hij stamt uit de vochtige regenwouden in Madagaskar, waar hij te vinden is op beschutte plaatsen. Daar vormt hij met soortgenoten en tientallen andere Palmsoorten op veel plaatsen een dicht oerwoud van fraaie groene bladeren. 

Verzorgingstips

  • Bij koud weer even inpakken voor het transport naar huis.
  • Goudpalm vraagt een lichte standplaats. Felle zon kan echter beter worden vermeden, vooral in de zomer. 
  • Hoe groter de plant des te makkelijker in verzorging: pas gewoon de watergift aan de grootte aan. Geef vooral regelmatig (niet te koud) water zodat de potkluit nooit helemaal uitdroogt.
  • Om lelijke bladpunten te voorkomen – wat zich nog wel eens kan voordoen in ruimtes met centrale verwarming in de wintermaanden - is regelmatig sproeien aan te raden. 
  • In de zomer kan dat ook door de plant buiten in de regen te zetten tijdens een bui. 
  • Eventueel geel, oud of lelijk blad kan er afgetrokken worden. In de zomer kan de plant ook op het terras of balkon staan, mits de temperaturen niet onder de 12°C komen. Oorspronkelijk komt  goudpalm uit het zuidelijke deel van Madagaskar, dus tegen kou is deze palm niet goed bestand.

Hard maken voor jouw gezondheid

Heeft de Areca zijn plek in je huis gevonden dan zal hij zich meteen hard maken voor jouw gezondheid. Hij verwijdert namelijk eventueel aanwezige giftige stoffen uit de lucht. Tegelijkertijd brengt hij vocht in de lucht doordat hij het water dat hij krijgt verdampt. Waardoor jij dus kunt profiteren van zuivere én niet te droge lucht. In ruil daarvoor vraagt hij een lichte standplaats, maar geen direct zonlicht. Zorg ook dat je de Areca regelmatig water geeft, zodat de kluit nooit uitgedroogd is. In ruil daarvoor zorgt hij dat jij je kunt koesteren in een heilzame omgeving.    

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Parasol in het zonnetje!

Bij Tuincenter Vincent in Dendermonde zetten we de parasol graag in het zonnetje! Waarom kunt u als trotse tuineigenaar eigenlijk niet zonder deze handige schaduwmaker? 

Lees meer...
Kruiden(ijs)thee uit eigen tuin

Wat is er nu lekkerder dan een verfrissende of verkwikkende (ijs)thee, op een mooie, zomerse dag?

Lees meer...
Moestuinieren in juli

Hier volgt een flinke dosis inspirerende moestuintips voor de maand juli.

Lees meer...
Nu doen: neem zomerstekken

Hier een praktisch stappenplan voor het nemen van zomerstekken.

Lees meer...
Hulp nodig?

Hulp nodig?

Laat ons weten waar je naar op zoek bent!

Velden met * zijn verplicht.