Vandaag geopend van 09:00 t/m 18:00

15 grote en kleine tuinklussen voor april

Ja, het is lente! Maar april doet wat ‘ie wil, dus kies tussen de eventuele hoosbuien en voorjaarsstormen door een dag met een warm lentezonnetje voor deze tuinklussen en -klusjes. Zo aan het begin van het nieuwe buitenseizoen is er genoeg te doen. Ons tuincentrum in Dendermonde heeft praktische én leuke tips voor volop groei en bloei in de lente én de komende zomermaanden!

  1. Verwijder onkruid, want ook dat komt weer op. Schoffel oppervlakkig groeiend onkruid op een droge dag weg. Onkruid tussen de voegen van je terrastegels kun je te lijf gaan met een voegenborstel en/of -steker. Gebruik een speciale steker voor onkruid met lange wortels, zoals heermoes, zevenblad en paardenbloemen. Het jonge, onbespoten blad van veel soorten onkruid kun je trouwens eten en is zelfs lekker en gezond. Maak eens een pesto met zevenblad of je eigen onkruidenboter.
     
  2. Verwijder de uitgebloeide bloemen van voorjaarsbloeiers, zoals tulpen en narcissen, maar laat het loof staan en afsterven. Daar halen de bollen energie uit om volgend voorjaar weer te kunnen bloeien. Vind je dat bruine blad een lelijk gezicht? Moffel het dan een beetje weg tussen de omringende vaste planten of plant er wat nieuwe voorjaarsbloeiers bij.
     
  3. Geef potplanten en nieuwe aanplant regelmatig water als het langere tijd droog blijft. Plaats weer waterschaaltjes onder de potten op je balkon of (dak)terras en zet een waterschaal voor de vogels (en eventuele egels) neer.
     
  4. Plaats metalen plantensteunen of bamboestokken bij iele, hoogopgroeiende planten en bij planten en struiken met topzware bloemen, zoals de hortensia 'Annabelle'. Dat is nu nog makkelijk te doen, met minder kans op beschadiging van de planten. Later in het seizoen, als de planten al flink gegroeid zijn, is deze klus vaak een stuk lastiger.
     
  5. Bind uitlopende klimplanten, zoals clematis, klimroos en kamperfoelie, vast. Dan groeien ze zoals jij dat graag wilt en voorkom je bovendien kans op afgeknakte stengels als het hard waait of stormt. Heb je nog een kale muur of schutting? Plant er dan een mooie klimplant tegen. Er zijn ook klimplanten die in (half)schaduw bloeien, zoals de klimhortensia.
     
  6. Verpot kuip-, pot- en kamerplanten en geef ze speciale mest voor kamer- en/of (mediterrane) potplanten. Is het nog niet nodig de plant in een grotere pot te zetten? Probeer dan een vers laagje potgrond aan te brengen en geef ze vanaf nu ook weer regelmatig vloeibare voeding.
     
  7. Zet je kamerplanten op een zachte, regenachtige lentedag een paar uurtjes buiten. De planten frissen daar letterlijk en figuurlijk van op, want het regenwater spoelt de bladeren glanzend schoon.
     
  8. Vul potten en bakken met viooltjes, vergeet-me-nietjes, primula’s, anjers, campanula's, madeliefjes en andere vrolijke voorjaarsbloeiers en zet deze op de tuintafel of op je balkon. Je kunt er ook een mooie hangmand mee vullen en die een opvallende plek geven bij de voordeur, aan de pergola, de schutting of de gevel. Natuurlijk is het ook mogelijk een saaie border wat kleur te geven!

    Tuinklussen voor april
     
  9. Verspreid organische mest, compost en/of nieuwe aarde in de borders, bij klimplanten, struiken, over het gazon en in de moestuin.
     
  10. Plant vroegbloeiende planten, zoals longkruid (Pulmonaria), wildemanskruid (Pulsatilla), vogelmelk (Ornithogalum), sterhyacint (Scilla), gebroken hartje (Dicentra), akelei, Amerikaanse vergeet-me-niet (Omphalodes verna) of Kaukasische vergeet-me-niet (Brunnera).
     
  11. Scheur of deel de kluiten van oudere vaste planten, maar bijvoorbeeld ook van hosta's die al een paar jaar in dezelfde pot of bak groeien. De planten die je zo gratis en voor niks vermeerdert kun je op een andere plek in de tuin of in extra potten of bakken planten. Of cadeau doen aan een andere plantenliefhebber.
     
  12. Snoei bolbomen, zoals acacia en catalpa. Grijsbladige struikjes, zoals lavendel en heiligenbloem (Santolina), kun je lichtjes in vorm snoeien. Snoei de takken van deze struiken nooit terug tot in het oude hout, maar houd altijd een beetje (grijs)groen in de top van de stengels. Anders lopen ze niet meer uit.
     
  13. Maai en verticuteer het gazon. Doe dit op een droge dag. Hark mossen weg. Zaai kale plekken in of leg er nieuwe graszoden en steek de kanten van het gazon af. Het is ook de goede tijd voor het zaaien of aanleggen van een heel nieuw gazon.

    Tuinklussen voor april
     
  14. In april kun je heel veel (voor)zaaien: groenten en kruiden, maar ook zomerbloeiende eenjarigen, zoals Afrikaantje, goudsbloem, korenbloem, komkommerkruid, juffertje-in-’t-groen (Nigella), cosmea en Zinnia. Leg je eigen bloemenpluktuintje aan! Kijk ook eens bij de speciale bloemenmengsels, zoals die voor bijen en vlinders.
     
  15. Er zijn weer zomerbollen verkrijgbaar, zoals dahlia's, lelies en gladiolen. Zodra de kans op nachtvorst voorbij is kun je deze in potten en in de volle grond planten. Daar krijg je meteen zomerkriebels van!

In ons tuincentrum in Dendermonde vind je alles wat je nodig hebt voor het voorjaar en het komende buitenseizoen, van zaden en onkruidstekers tot zomerbollen en plantensteunen. Naast potten, bakken, tuinmeubels, barbecues, accessoires en nog veel meer.

Tags:

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Top 5 siergrassen die je nu kunt planten

Sla nu je slag in ons tuincentrum voor de mooiste siergrassen. Wij lichten onze 5 favoriete siergrassen van het moment voor je uit.

Lees meer...
Siergrassen die de herfst sieren

In ons tuincentrum vind je siergrassen voor elke soort tuin, inclusief soorten die je ook in een pot op je balkon of (dak)terras plaatst.

Lees meer...
Plant een (kleine) boom

Lees hier waarom je een (kleine) boom in de tuin moet planten.

Lees meer...
Groenbemesters

Leer alles over groenbemesters: onmisbare hulpjes in de moestuin!

Lees meer...
Hulp nodig?

Hulp nodig?

Laat ons weten waar je naar op zoek bent!

Velden met * zijn verplicht.