Vandaag geopend van 09:00 t/m 18:00

waterbeheer en recuperatie

waterbeheer en recuperatie

Het klimaat is merkbaar aan het veranderen. Met al die plensbuien van de laatste tijd zijn het helaas niet alleen de pannen die nat worden. De grond raakt verzadigd, overstromingen liggen op de loer. Of het andere uiterste voelen we ook, droge en warme dagen waarbij mensen en planten snakken naar een druppel water. Waterbeheer is onmisbaar geworden de laatste jaren. Wij bij Tuincenter Vincent volgen dit graag op de voet en zetten deze maand even het waterbeheer en de recuperatie van water in de kijker. Neem zeker eens een kijkje bij de artikels in de kijker, of breng een bezoekje aan ons Tuincentrum te Dendermonde, we helpen u graag verder!

Neem zeker ook eens een kijkje op onze pagina over beregening

Ellende of plezier?
Wanneer de grond, de goten en het riool te veel water te verwerken krijgen, kunnen straten, kelders en tuinen onderlopen. Die narigheid kunt u op veel manieren voorkomen, onder andere door de tuin voor maximaal 30 tot 40 procent te betegelen en voor de rest te beplanten. Een groen (sedum)dak op huis, schuur of garage vangt ook regenwater op, evenals een regenton en een vijver in de tuin. Water is tegelijkertijd onmisbaar voor de tuin, want planten, struiken en bomen hebben water nodig om te groeien en te overleven en water trekt insecten en kleine dieren als salamanders, kikkers, vogels en egels aan. In de zomer zorgt een vijver of ander waterelement voor verkoeling, en het gekabbel van water werkt bovendien heerlijk rustgevend.

Waterminnaars
Gelukkig zijn er ook veel planten, struiken en bomen die van natte voeten houden – naast de bekende vijver- en oeverplanten. Een kleine selectie voor vochtige of drassige plekken in uw tuin:

Kleine tot middelgrote bomen:

 • Zwarte berk (Betula nigra)
 • Esdoorn (Acer negundo)
 • Meidoorn (Crataegus mollis)

Struiken:

 • Kardinaalsmuts (Euonymus europaeus)
 • Kornoelje (Cornus sericea)
 • Sneeuwbal (Viburnum cassinoides)

Vaste planten:

 • Engelwortel (Angelica sylvestris)
 • Koninginnekruid (Eupatorium)
 • Lobelia fulgens en Lobelia syphilitica
 • Ruit (Thalictrum flavum)
 • Schildblad (Darmera peltata)

Siergrassen als struisriet (Calamagrostis canadensis) en zegge (Carex)
Varens als de smalle stekelvaren (Dryopteris carthusiana) en koningsvaren (Osmunda regalis)

En dan het andere uiterste. Bij periodes van lange droogte krijgen ook onze tuin-, terras- en balkonplanten het zwaar te verduren. We willen ze graag voldoende water geven, maar tegelijkertijd moeten we zuinig omspringen met water. Ons tuincentrum in Dendermonde geeft je graag slimme tips waarmee je het meeste uit elke druppel haalt en je je tuin- en balkonplanten dagenlange hitte en droogte helpt te doorstaan.  

9x wijs met water in de tuin en op het balkon

 1. Gebruik liever halfverharding dan tegels voor je terras, oprit en paden. Waterdoorlatende materialen, zoals split, dolomiet, grind en houtsnippers, zorgen ervoor dat, als het regent, het water makkelijk door de grond en de planten wordt opgenomen. Er bestaan tegenwoordig trouwens ook waterdoorlatende tegels. Kijk ernaar in ons tuincentrum in Dendermonde. Paden van gras zijn ook een goede optie.
 2. Installeer een regenton en laat gieters en emmers buiten staan om regenwater op te vangen, dat je dan op warme, droge dagen gratis en voor niks voor je tuin- en potplanten kunt gebruiken.
 3. Plaats schaaltjes onder alle potten en bakken waar (overtollig) regenwater in blijft staan dat door de wortels van de potplanten kan worden opgenomen. Gebruik daarom ook alleen potten en bakken met een gat of gaten in de bodem. Breng een laag potscherven en/of hydrokorrels onder in de potten en bakken aan, want die houdt het (regen)water vast.
 4. Water geven of sproeien doe je het best ’s ochtends vroeg of in de avond. Overdag, in de volle zon, verdampt het water snel en kan het blad van planten in de felle zon verbranden.
 5. Zet de (zwenk)sproeier tweemaal in de week een uur aan in plaats van iedere dag een kwartiertje. Dan dringt het water dieper in de grond door en worden de planten gedwongen langere, diepere wortels te ontwikkelen, waardoor ze beter bestand zijn tegen droge perioden. Hetzelfde geldt voor sproeien met de tuinslang. Doe dat zeker minstens een half uur per border in plaats van vijf minuutjes, in de vroege ochtend of late avond.
 6. Maak een dijkje of kleine wal van grond rond bomen en struiken die je net geplant hebt. Vul de cirkel tussen de stam en het dijkje met water, zodat het langzaam naar de wortels doorsijpelt in plaats van alle kanten op te stromen.
 7. Heb je een grote tuin of veel potten en bakken op je balkon? Kijk dan eens bij de automatische watergeefsystemen, zoals druppelslangen, in ons tuincentrum in Dendermonde.
 8. Zet je potten en bakken op een plek in de (half)schaduw. Dan hebben ze minder water nodig.
 9. Voor wat verkoelende schaduw voor jezelf en je tuinplanten kun je zorgen door een schaduwdoek op te hangen, door een (kleine) boom of grote struiken te planten of een begroeide pergola aan te leggen.

In ons tuincentrum in Dendermonde vind je de nieuwste sproeiers, tuinslangen met haspels, automatische watersystemen, druppelslangen, regentonnen, vogeldrinkschalen en waterschotels voor onder potten en kuipen.

Neem zeker ook eens een kijkje op onze pagina over beregening

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Top tuin- en potplanten met zomerse geuren

Op zoek naar een natuurlijk zomers parfum? Wij bieden voldoende keuze uit tuin- en potplanten die heerlijk geuren.

Lees meer...
Tuintips voor de langste dag van het jaar

Op 21 juni is het de langste dag van het jaar. Dat betekent (mid)zomer! De ideale tijd om ervoor te zorgen dat je tuin- en balkonplanten nog lang en rijk zullen bloeien. Waarom en hoe ontdek je hier!

Lees meer...
Houd het hoofd (en de tuin) koel

Er is warm weer voorspeld... Er zijn veel natuurlijke oplossingen om ervoor te zorgen dat je in de zomer niet wegsmelt, maar kunt genieten van het buitenleven met voldoende verkoeling. Ons tuincentrum geeft graag slimme 5 slimme oplossingen voor tuin en balkon tegen oververhitting.

Lees meer...
15 toffe tuiniertips voor juni

Juni is doorgaans een van de mooiste tuinmaanden. Ons tuincentrum geeft handige en leuke tips om er volop van te kunnen genieten.

Lees meer...
Hulp nodig?

Hulp nodig?

Laat ons weten waar je naar op zoek bent!

Velden met * zijn verplicht.