Vandaag geopend van 09:00 t/m 18:00

Snijbloem van de maand januari : Dianthus

Snijbloem van de maand januari : Dianthus

Geen snijbloem zo sterk als de anjer!

GODDELIJK

Als we anjers goddelijk noemen dan is daar een goede reden voor. De botanische naam, Dianthus, is afgeleid van de woorden dios, god, en anthos, bloem. Letterlijk godsbloem dus! Een treffend gekozen naam, want de glorieuze kleuren en geuren zijn hemels.

Hartstocht, verlangen en grilligheid; dat is de symboliek van de anjer in het algemeen. De verschillende kleuren anjers hebben daarnaast ieder hun eigen, unieke betekenis:

 • Lichtrood: bewondering
 • Donkerrood: liefde, genegenheid en verlangen naar iemand
 • Wit: toewijding, waardigheid, pure liefde en geluk
 • Roze: “Ik zal je nooit vergeten”
 • Paars: grilligheid
 • Geel; afwijzing, minachting en teleurstelling
 • Wit/rood gestreept: weigering

 

VOOR IEDER WAT WILS

Groen, dieppaars, donkerrood, fluorescerend geel, champagnekleur, zacht oranje, zalmroze, wit of combinaties van kleuren: de anjer laat de consument kiezen uit een brede range kleuren. Er is de anjer met één bloemknop en de trosanjer met meerdere bloemen. Ook wat betreft de bloemblaadjes kunt u goed variëren. Ze hebben uiteenlopende vormen aan hun randen; rond, gekarteld of gefranjerd. De anjer is dus met recht een prachtige hoofdrolspeler of toevoeging in iedere vaas.

 

VERZORGINGSTIPS

Als je een verse boeket anjers thuis brengt, laat ze dan eerst een paar uurtjes op schoon water acclimatiseren, waarna je met een scherp mesje één centimeter van de stelen schuin afsnijdt. Anjers zijn daarbij zeer gevoelig voor ethyleengas, zet ze dan ook ver van een fruitschaal af.

 • Met een scherp mes circa 1 cm van de steel schuin afsnijden. 
 • Daarna in een schone vaas met schoon water en snijbloemenvoedsel plaatsen. De vaas regelmatig bijvullen met water waarin snijbloemenvoedsel is opgelost. 
 • Snijbloemenvoedsel geeft een betere uitbloei met grotere bloemen en een betere kleur. 
 • Laat geen blad in het water hangen. Het water vervuilt dan snel, wordt troebel en gaat sterk ruiken. 
 • Niet in de volle zon zetten.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Maak jouw tuin vlindervriendelijk

Zou je ook graag meer kleurrijke vlinders zien rondfladderen in je tuin of op je balkon of (dak)terras? Ons tuincentrum helpt jou én deze mooie insecten graag met vlindervriendelijke tuintips en de beste planten die je kunt inzetten als vlindermagneet.

Lees meer...
Moestuinieren in april

Houd je van lekker en gezond eten? En van tuinieren? Dan ga je nu natuurlijk aan de slag met het zaaien en opkweken van je eigen groenten en kruiden. Ons tuincentrum geeft je vruchtbare tips!

Lees meer...
Wij hebben de zomer al in de bol!

Wij hebben de zomer al in de bol! Letterlijk, want er zijn heel veel bijzondere bollen en knollen die prachtig bloeien in de zomer. Sommige ervan ken je vast, zoals de dahlia en begonia. Maar je kunt ook kiezen voor meer onbekende, exotische toppers.

Lees meer...

De walnoot, okkernoot of notelaar (Juglans regia) is een plant uit de okkternootfamilie (Juglandaceae). Omdat het geslacht Juglans eveneens walnoot heet, wordt deze soort voluit ook wel gewone walnoot of Perzische walnoot genoemd.

...Lees meer...
Hulp nodig?

Hulp nodig?

Laat ons weten waar je naar op zoek bent!

Velden met * zijn verplicht.