Vandaag geopend van 09:00 t/m 18:00

Kamerplant van de maand januari: Pannenkoekenplant

Kamerplant van de maand januari: Pannenkoekenplant

PANNENKOEKEN, GELD EN FRISSE LUCHT

Hij is niet eetbaar, maar wordt pannenkoekenplant genoemd vanwege de ronde, vlezige bladeren. In andere landen wordt de groene kamerplant wel de Chinese money plant genoemd, omdat hij oorspronkelijk uit China komt (waar ze geen pannenkoeken, maar wel munten kennen) en omdat het verhaal wil dat hij, als je een geldstuk in de pot stopt, welvaart zou aantrekken.

Zeker is dat de plant sterk, makkelijk en decoratief is. Het pannenkoekenplantje heeft bovendien luchtzuiverende kwaliteiten. Het houdt van een lichte plek (maar niet van volle zon) en een scheutje water per week. Geef hem een keer per maand wat vloeibare voeding. De plant laat zich makkelijk stekken. Snijd de jonge scheuten die bij een volwassen exemplaar rond de hoofdstengel opkomen met een schoon en scherp mes af en laat ze in water wortelen. Daarna kun je ze weer in een pot zetten, en bijvoorbeeld cadeau doen.

VERZORGINGSTIPS

  • Geef de pannenkoekenplant eenmaal per week een kleine hoeveelheid water. Zorg ervoor dat de bodem van de plant lichtvochtig blijft. Dit kan je controleren door met je vingers tot ongeveer een centimeter diep in de aarde te voelen. 
  • Is de grond na een dag al droog? Geef dan meer water. Is de grond na een week nog heel nat? Geef dan minder water.
  • Als je de plant in een terracotta pot hebt staan, let er dan op dat de pot veel water opneemt. De grond kan hierdoor sneller opdrogen. Aan te raden is om voor een ander soort pot te kiezen of hier rekening mee te houden met het watergeven.
  • Het sproeien van de Pannenkoekenplant is niet per se nodig. Wel kan het stof van de bladeren verwijderen en preventief helpen tegen ongedierte. Je kan hiervoor ook eerst een nat doekje over de bladeren halen, gevolgd door een droog doekje.
  • De Pannenkoekenplant staat graag op een zonnige plaats, zonder te veel direct zonlicht. Let er dus op tijdens warme zomerdagen dat je de plant tijdelijk een ander plekje geeft.
  • We raden aan de Pannenkoekenplant in de lente of direct na aanschaf te verpotten. In de lente heeft de plant namelijk meer energie om mogelijk beschadigde wortels te herstellen. Kies altijd een pot die minimaal twintig procent groter is dan de oude pot.
  • Het kan zijn dat de onderste bladeren van de plant slap gaan hangen, of zelfs verkleuren. Dit is helemaal niet erg! Deze bladeren kun je van de Pilea afhalen. Zo vormt hij uiteindelijk een stammetje en kan hij zijn aandacht richten op de nieuwe blaadjes. Wordt heel je Pannenkoekenplantje geel? Dan zou dit kunnen duiden op te weinig of te veel licht. Verander eens de plek van de kamerplant en kijk aan of het beter gaat.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Nu zaaien: eenjarige zomerbloeiers

Wil je deze zomer genieten van een bloemenzee aan zomerbloeiers? Niets leuker dan bloemen uit eigen tuin plukken en tegelijkertijd de bijen en vlinders aan voedsel helpen.

Lees meer...
Een zonnig kleurtje in de tuin

Zet jouw huis en tuin in het zonnetje! Oranje bloeiende bollen, tuinplanten en kamerplanten trekken de aandacht en zorgen voor een vrolijke en positieve sfeer.

Lees meer...
Maak jouw tuin vlindervriendelijk

Zou je ook graag meer kleurrijke vlinders zien rondfladderen in je tuin of op je balkon of (dak)terras? Ons tuincentrum helpt jou én deze mooie insecten graag met vlindervriendelijke tuintips en de beste planten die je kunt inzetten als vlindermagneet.

Lees meer...
Moestuinieren in april

Houd je van lekker en gezond eten? En van tuinieren? Dan ga je nu natuurlijk aan de slag met het zaaien en opkweken van je eigen groenten en kruiden. Ons tuincentrum geeft je vruchtbare tips!

Lees meer...
Hulp nodig?

Hulp nodig?

Laat ons weten waar je naar op zoek bent!

Velden met * zijn verplicht.