Vandaag geopend van 09:00 t/m 18:00

Uit je (voorjaars)bol!

Uit je (voorjaars)bol!

Ja, het is herfst… Het regent, de bladeren vallen van de bomen, we hebben steeds minder daglicht en het kan flink stormen. Een droge nazomerdag vormt de perfecte mogelijkheid om nog heel veel klusjes te doen in de tuin! Zie ons eerdere bericht over de herfst als 'tweede lente'! Het is nu namelijk de perfecte tijd om onder meer bollen in de tuin en in potten op je balkon of (dak)terras te planten

Kom in de herfstvakantie met je kinderen, partner of tuinvriend(in) langs om te kiezen uit vele mooie bloembollen als tulpen, narcissen, blauwe druifjes, hyacinten en nog veel meer andere voorjaarsbloeiers. Je vindt het allemaal in ons tuincentrum in Dendermonde. Als je voorjaarsblollen nu plant, heb je daar straks in het vroege voorjaar of zelfs midden in de winter al voordeel van!

Het voorjaar begint in de herfst

Dat klinkt misschien gek hè, maar het is wel zo. Wie in het voorjaar wil genieten van een bloeiende tuin, moet in de herfst al aan de slag! Vroegbloeiende voorjaarsbollen, zoals sneeuwklokjes, blauwe druifjes, winterakonieten, mini-irisjes en sterhyacinten (Scilla) plant je vanaf medio september tot eind oktober in de grond.

  • Plant vooral kleine bolletjes zo snel mogelijk na aankoop, anders drogen ze uit.
  • Soorten die iets later bloeien, zoals narcissen en tulpen, plant (of 'poot') je in oktober of november.
  • Nog latere soorten, zoals de sierui (Allium) en prairielelie (Camassia), kunnen zelfs nog in november en begin december in de (pot)grond. Mits het niet vriest of de grond al bevroren is. 

Bollen in de zonnige border

Plant voorjaarsbollen vrijwel overal in de tuin en op het balkon, zolang het maar buiten is. Voorjaarsbollen hebben een koude periode of winter nodig om tot bloei te komen. De meeste houden van zon of lichte schaduw en goed waterdoorlatende grond, want als ze te vochtig staan kunnen de bollen gaan rotten. Narcissen, tulpen en sieruien (Allium) kunnen prima in de border tussen de vaste planten, zodat je na de bloei het afstervende loof (wat moet je nooit afknippen, omdat de bollen daar energie uit halen om volgend jaar weer te kunnen bloeien) kunt wegmoffelen. 

Verwilderings- en stinzebollen in de (half)schaduw

De grond onder bladverliezende struiken en bomen vrolijk je gemakkelijk op door verwilderings- of stinzebollen te planten. Als ze het daar naar hun zin hebben, vormen ze in de loop van de jaren elke lente weer een vrolijk fleurig tapijt. Doe dit bijvoorbeeld met krokussen, sneeuwklokjes, kievietsbloemen (Fritillaria meleagris), sneeuwroem (Chionodoxa) en winterakonieten. Pas in het voorjaar dan wel op met grasmaaien, anders maai je de bollen weg. Het is handig meteen een plantlabel met de naam van de voorjaarsbloeiers bij de bollen in de grond te plaatsen, mocht je nog vaste planten of struiken willen planten of verplanten dit najaar. Zo vergeet je niet wat je hebt geplant en weet je wat je nog kunt verwachten.

Bollen in pot

Het is leuk om meerdere soorten voorjaarsbollen te combineren in potten op je balkon of terras. Ga aan de slag met laagjes- of lasagnebeplanting! Hoe? Dat doe je zo:

  • Plant de grootste en laatst-bloeiende soorten onderin de pot.
  • Breng daarop weer een laag aarde aan en stop daar de kleinere en eerst bloeiende bolletjes in.
  • Zorg ervoor dat de bollen elkaar niet raken en ook niet te dicht bij de rand van de pot komen (dan is er minder risico dat ze bevriezen bij strenge vorst – mocht die ooit nog een keer komen).
  • Plant bovenin winterviolen, dan heb je nu al plezier van fleurige bloempotten en -bakken.  

De lasagnemethode is handig en zeer leuk om eens te proberen. Kom langs in ons tuincentrum in Dendermonde voor verschillende potten, schepjes en voorjaarsbollen. 

Drie gouden tips voor het planten van bollen

  1. Plant de bol twee tot drie keer zo diep als de bol hoog is.

  2. Plant een bol met het puntje naar boven. Is het niet duidelijk wat de onder- of bovenkant is? Plant de bol dan horizontaal, dan groeit ’ie vanzelf de goede kant op.

  3. Voor een zo natuurlijk mogelijk resultaat strooi je de bollen losjes uit over de plek waar je ze wilt en plant je ze waar ze terecht zijn gekomen.

Er is nog heel veel meer te vertellen over voorjaarsbollen, dus houd deze site in de gaten voor meer informatie en tips. Kun je niet wachten? Kom dan gezellig langs in ons tuincentrum voor een prachtig aanbod aan kleurrijke voorjaarsbollen. Tot snel in Dendermonde.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Planten die prima tegen 'natte voeten' kunnen

Het voorjaar verloopt wereldwijd ontzettend grillig. Daarom is het slim én duurzaam om bij de keuze van je tuin- en balkonplanten rekening te houden met de omstandigheden waarin ze het best gedijen. Willen ze zon en droge grond of juist meer schaduw en natte voeten? Ons tuincentrum tipt de beste planten voor vochtige plekken!

Lees meer...
Zaaien, maar niet maaien in mei

Zo'n verregend begin van het voorjaar is niet fijn voor ons, maar wel voor je planten. Met al die nattigheid van de laatste tijd schiet alles de grond uit. En nu de IJsheiligen weer vertrokken zijn kunnen we los gaan met het ter plekke zaaien van eenjarige bloemen voor de pluktuin, groenten en kruiden in de moestuin en nog veel meer. Wat je dan weer beter kunt laten deze maand is maaien.

Lees meer...
Pinksterbloemen en een wilde bloemenweide

Zie je ook bijna geen pinksterbloemen meer in de weilanden? Net als veel andere inheemse, wilde planten verdwijnen die helaas in rap tempo. Niet goed voor de biodiversiteit. Daarom geeft ons tuincentrum je nu graag tips voor het aanleggen van een wilde bloemenweide. Leuk klusje om mee te beginnen in het pinksterweekend!

Lees meer...
IJsheiligen: kuip- en potplanten verzorgen

Je hebt er vast wel eens van gehoord: IJsheiligen. Wist je dat je daarna echt de bloemetjes buiten kunt zetten? Ons tuincentrum legt uit hoe dit zit en hoe je dat doet.

Lees meer...
Hulp nodig?

Hulp nodig?

Laat ons weten waar je naar op zoek bent!

Velden met * zijn verplicht.