Vandaag geopend van 09:00 t/m 18:00

Wij hebben de zomer al in de bol!

Wij hebben de zomer al in de bol!

Ja, het is officieel pas net lente. Al moet die eigenlijk nog echt beginnen, gezien de nog lage temperaturen en het grillige weer. Maar ons tuincentrum in Dendermonde heeft de zomer al in de bol! Letterlijk, want er zijn heel veel bijzondere bollen en knollen die prachtig bloeien in de zomer. Sommige ervan ken je vast, zoals de dahlia en begonia. Maar je kunt ook kiezen voor meer onbekende, exotische toppers. Ons tuincentrum heeft ze in huis en geeft je graag alle ins en outs over zomerbollen.

Zomerbollen versus voorjaarsbollen

Tulpen, narcissen, hyacinten. Iedereen kent ze. Deze voorjaarsbollen plant je in het najaar, omdat ze een koude periode nodig hebben om tot bloei te komen. Met zomerbollen is dat een heel ander verhaal. Deze zijn namelijk vorstgevoelig en plant je in april - mei, nadat de grootste kans op strenge nachtvorst is verdwenen. Je kunt de bollen (maar ook knollen en wortelstokken) zowel in de volle grond als in een pot planten. Aan het eind van het tuinseizoen, bij het naderen van de winter, graaf je ze weer op of geef je ze met pot en al een vorstvrije, droge overwinteringsplek.

5 x verzorgingstips zomerbollen

  • Zomerbollen houden van – je raadt het al: een zonnige plek. De meeste ‘poot’ je, net als voorjaarsbollen, 2 tot 3 keer zo diep als de bol hoog is. Dahlia en begoniaknollen vormen hierop de uitzondering; die willen ondiep in de grond of pot staan, met slechts een beetje aarde erbovenop.
  • Zoals de meeste voorjaarsbollen en knollen houden zomerbollen niet van natte voeten. Plant ze dus niet op een vochtige plek in de tuin. En kies een pot of bak met gaten in de bodem en doe een laag potscherven en/of hydrokorrels onderin. Je kunt ook nog wat zand door de potgrond mengen om te voorkomen dat de grond te veel water vasthoudt.
  • Wil je het zekere voor het onzekere nemen, plant de bollen dan vanaf begin april eerst in een pot en zet deze in de kas of een onverwarmde kamer. Dan kunnen ze na IJsheiligen (medio mei), zodra de kans op nachtvorst doorgaans echt bekeken is, naar buiten. Plant ze dan (eventueel met pot en al) in de volle grond. Door de bollen op deze manier ‘voor te trekken’ zullen ze ook eerder bloeien.
  • Plant soorten die hoog worden, zoals gladiolen en lelies, op een beschutte plek waar ze niet plat waaien door de wind.
  • Verwijder straks regelmatig de uitgebloeide bloemen, dan bloeien de zomerbollen heel lang door. De meeste vormen trouwens ook heel mooie snijbloemen voor in de vaas.

Zomer in de bol met zomerbollen!

5 x bijzondere zomerbollen

Ga eens aan de slag met deze bijzondere bollen, bijvoorbeeld tijdens komend paasweekend! De weersvoorspellingen zijn niet verkeerd...

1. Abessijnse gladiool (Acidanthera of Gladiolus callianthus)

Deze beauty bloeit van in juli - september met elegante, stervormige witte bloemen met een dieprood hartje. Ze klokken op hoge stelen en geuren ook nog eens heerlijk! Niet laten uitdrogen en geen mest geven.

2. Afrikaanse lelie (Agapanthus)

Een aanwinst voor elk terras, want een Agapanthus gedijt het best in een pot of kuip in de volle zon. Dan kun je hem ook makkelijker op een vorstvrije, droge plek zetten in de winter. De meeste soorten bloeien prachtig lila-paars, maar er zijn ook witte en blauw-wit gestreepte exemplaren. Tijdens de groei en bloei regelmatig speciale vloeibare voeding geven en hij bloeit eindeloos door.

3. Ananasplant of kuiflelie (Eucomis)

Deze grappige verschijning doet het ook heel goed in potten op een zonnig terras of balkon. Er zijn soorten die groen, wit of met roze, witte en groene tinten bloeien. De bloemen leveren bovendien veel nectar, dus zijn ook geliefd bij vlinders en bijen.

4. Wilde of Kaapse knoflook (Tulbaghia)

Afkomstig uit Zuid-Afrika, krijgt deze zomerbol sierlijke lila bloemen op hoge stelen. 's Avonds verspreiden de bloemen een kruidige geur waar nachtvlinders op afkomen. Het blad geurt naar knoflook wanneer je het kneust. Van half mei tot half augustus licht bemesten.

Tulbaghia

5. Calla of Zantedeschia

Hoe zonniger hij staat, hoe dorstiger deze exotische plant die ook uit Zuid-Afrika komt zal zijn. De calla of Zantedeschia behoort net als de flamingoplant (Anthurium) tot de aronskelkachtigen. Het zijn eigenlijk de schutbladeren en niet de bloemen die zo mooi kleuren: van wit, roze, geel, oranje en rood tot zwartpaars. Lelijk, oud blad kun je afknippen, dan maakt de plant gewoon weer nieuw blad aan.

Ons tuincentrum in Dendermonde wenst je nu alvast een heel mooie zomer! Dat gaat zeker lukken met de kleuren en geuren van deze en onze andere zomerbollen.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

15 toffe tuiniertips voor juni

Juni is doorgaans een van de mooiste tuinmaanden. Ons tuincentrum geeft handige en leuke tips om er volop van te kunnen genieten.

Lees meer...
Planten die goed tegen droogte kunnen

Plannen om deze zomer voor langere tijd op vakantie te gaan? Of heb je een tuin op het zuiden met droge, zanderige grond? Wij tippen planten die tegen zongedroogde omstandigheden kunnen!

Lees meer...
Planten die prima tegen 'natte voeten' kunnen

Het voorjaar verloopt wereldwijd ontzettend grillig. Daarom is het slim én duurzaam om bij de keuze van je tuin- en balkonplanten rekening te houden met de omstandigheden waarin ze het best gedijen. Willen ze zon en droge grond of juist meer schaduw en natte voeten? Ons tuincentrum tipt de beste planten voor vochtige plekken!

Lees meer...
Pinksterbloemen en een wilde bloemenweide

Zie je ook bijna geen pinksterbloemen meer in de weilanden? Net als veel andere inheemse, wilde planten verdwijnen die helaas in rap tempo. Niet goed voor de biodiversiteit. Daarom geeft ons tuincentrum je nu graag tips voor het aanleggen van een wilde bloemenweide. Leuk klusje om mee te beginnen in het pinksterweekend!

Lees meer...
Hulp nodig?

Hulp nodig?

Laat ons weten waar je naar op zoek bent!

Velden met * zijn verplicht.