Vandaag geopend van 09:00 t/m 18:00

Kamerplant van de maand augustus: Epipremnum

Officieel heet hij Epipremnum aureum, maar wij zeggen vaak scindapsus. De Scindapsus of epipremnum is als hangplant en klimplant een mooie groene aankleding voor in huis.

Het is een Griekse naam: ‘epi’ betekent ‘op’ en ‘premnum’ betekent ‘stam’. Deze klimplant groeit inderdaad op of tegen een boomstam. De Nederlandse naam is drakenklimop, in het Engels heet deze kamerplant Photos.

De hartvormige bladeren hebben een prachtig vlekkenpatroon, zo is elk blad anders. Je kan hem langs stokken laten klimmen of in een hangpot houden.

De bladeren van de Scindapsus zijn luchtzuiverend. De piepkleine huidmondjes in de bladeren nemen schadelijke gassen op om ze naar de wortels te vervoeren.

Daar worden deze stoffen afgebroken en gebruikt als voeding voor de plant. De Scindapsus is ook een prima kantoorplant.

De Epipremnum hoort bij de Aronskelkfamilie (Araceae) en groeit oorspronkelijk in Zuidoost-Azië, China en Australië. Deze plant groeit daar als klimmer in het tropisch regenwoud en kan wel veertig meter hoog klimmen. De lange scheuten klimmen langs de stam van zeer hoge bomen omhoog. Met luchtwortels houdt de plant zich aan de boom vast. In de jungle is er onder de hoge bomen veel schaduw, daarom maakt de Scindapsus daar grote bladeren om hiermee zoveel mogelijk licht op te vangen.

Er zijn ongeveer 40 verschillende soorten van de scindapsus. Verder geef je je plantje best 2 keer per week water. De grond mag dus steeds lichtvochtig aanvoelen, best niet laten uitdrogen.

De Epipremnum houdt van veel licht, maar het blad kan niet tegen direct zonlicht. Een plek in de halfschaduw kan ook.  Bij veel indirect licht zal het vlekkenpatroon op de bladeren het mooist zijn. Op een donkere plek kan het vlekkenpatroon minder duidelijk worden, het blad wordt dan meer egaal groen. Aangezien een plant altijd naar het licht groeit, kan de Scindapsus aan de kant van het licht voller worden. Door de plant regelmatig een stukje te draaien, blijft hij mooi vol aan alle kanten.

De Scindapsus houdt als tropische plant zeker van warmte en heeft het ’s nachts liever niet kouder dan 12 °C. Een hoge luchtvochtigheid vindt de Scindapsus heerlijk, je kan hem dus prima in de badkamer houden.

Je hoeft de Scindapsus niet te snoeien, maar deze klimplant kan wel goed tegen bijknippen. Lelijke bladeren mag je gewoon wegknippen. Te lange scheuten kun je misschien opbinden, zo krijg je een vollere plant. Slingert je Scindapsus echt alle kanten op? Dan zet je er gewoon de snoeischaar in. Het voordeel van snoeien is dat je Scindapsus zich gaat vertakken en mooi vol wordt. Het voorjaar is de beste tijd om te snoeien.

 

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Parasol in het zonnetje!

Bij Tuincenter Vincent in Dendermonde zetten we de parasol graag in het zonnetje! Waarom kunt u als trotse tuineigenaar eigenlijk niet zonder deze handige schaduwmaker? 

Lees meer...
Kruiden(ijs)thee uit eigen tuin

Wat is er nu lekkerder dan een verfrissende of verkwikkende (ijs)thee, op een mooie, zomerse dag?

Lees meer...
Moestuinieren in juli

Hier volgt een flinke dosis inspirerende moestuintips voor de maand juli.

Lees meer...
Nu doen: neem zomerstekken

Hier een praktisch stappenplan voor het nemen van zomerstekken.

Lees meer...
Hulp nodig?

Hulp nodig?

Laat ons weten waar je naar op zoek bent!

Velden met * zijn verplicht.