Vandaag geopend van 09:00 t/m 18:00

Kamerplant van de maand januari: Fittonia

Fittonia

Net als de Hypoestes is de Fittonia een kleine, fraaie bladplant. Hij groeit snel, heeft weinig licht nodig, maar houdt wel van een hoge luchtvochtigheid.

Besproei hem daarom regelmatig of geef hem een plekje in de badkamer.

Van nature groeit hij in de tropische regenwouden van Zuid-Amerika als bodembedekker. Hij vormt ranken met ovale bladeren die een prachtig scala aan kleuren kunnen hebben, van lichtgroen tot donkerrood.

De opvallende, bijna symmetrische bladnerven kunnen wit, roze of rood zijn. In de zomer krijgt de Fittonia kleine roomwitte of gele bloempjes.

Oorsprong

Oorspronkelijk groeit de Fittonia als bodembedekker in de oerwouden van Peru. Echter besloot hij op een gegeven moment dat het tijd werd om meer van de wereld te zien, en inmiddels is hij in vele Europese huiskamers te bewonderen. Hij is vernoemd naar de zusters Fitton die veel botanische boeken hebben geschreven. In Nederlandse huiskamers kun je verschillende soorten van dit Mozaiekplantje tegenkomen. Veel voorkomende Fittonia's zijn onder andere: Fittonia Verschaffeltii, Fittonia Albivenis, Fittonia Mont Blanc, Fittonia Skeleton en de schattige roze Fittonia Mosaic 'Pink Forest Flame'.

Handig weetje

De Fittonia is niet giftig en dus helemaal veilig voor huisdieren en kinderen.

Standplaats

De Fittonia vindt het niet erg om op een relatief donkere plek te staan. Hij heeft wel wat licht nodig, maar dat hoeft niet heel veel te zijn. Hij kan dus redelijk ver van een raam staan. Zet 'm in ieder geval niet op een plek waar hij in de volle zon kan komen te staan.

Voeding & verzorging

Je maakt de Fittonia dolgelukkig door eens in de maand wat plantenvoeding toe te voegen aan het water, maar alleen in de lente en zomer.

Water geven doe je zo'n eens per week, wanneer de grond nog maar licht vochtig aanvoelt en dus bijna is opgedroogd. Let er ten alle tijden op dat de Fittonia geen natte voetjes krijgt, daar gaan de wortels van rotten.

Mochten de bladeren van de Fittonia slap hangen of dor worden dan geef je waarschijnlijk te weinig water, je kunt deze bladeren dan het beste afknippen. Verder zullen nieuwe bladeren in het begin voornamelijk groen zijn en daarna pas vormen de kleurige nerven zich.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

De lente komt eraan... 15 tuintips voor maart!

Maak een goede start voor het tuinseizoen van 2023 met onze 15 tuintips voor maart!

Lees meer...
Maart: onderhoudstips voor de vijver

Met de winter achter de rug, komt de vijver langzaam tot leven. Het water is nog koud en de biologische processen moeten nog op gang komen, maar maart is de maand waarin we de vijver weer onder handen kunnen nemen. Hier zijn enkele taken die je kunt oppakken:

...Lees meer...
Groen in je slaapkamer en badkamer? Doen!

Voor elk 'stekje' is een plekje! Ontdek dus onze favoriete kamerplanten voor de slaapkamer en badkamer.

Lees meer...
Kamerplant van de maand maart: Strelitzia

De Strelitzia is een kamerplant die het goed doet op een standplaats met veel licht.

...Lees meer...
Hulp nodig?

Hulp nodig?

Laat ons weten waar je naar op zoek bent!

Velden met * zijn verplicht.