Vandaag geopend van 09:00 t/m 18:00

Kamerplant van de maand februari: Phlebodium

De Phlebodium, ook wel Zinkvaren of Blauwvaren genoemd, behoort tot de varens. Deze planten staan graag in een plek zonder direct zonlicht. Een plek in de (half)schaduw is dus perfect. Zorg ervoor dat de grond altijd lichtvochtig blijft, zonder dat er een laag water vormt aan de onderkant van de plantenbak.

Deze varen groeit in de natuur, in de boomtoppen van diverse oerwouden. Dit houdt in dat de plant als “parasiet’’ op de moederplant groeit, zonder hier voedingsstoffen aan te onttrekken. In de moerassen van Florida komt de Phlebodium vaak hoog in de bomen voor. In het wild kan deze kamerplant een meter hoog worden. Echter, is de kans heel klein dat de woonkamervariant dit zal bereiken.

VERZORGING

Hoeveel water heeft deze varen nodig? Zoals de meeste varens, vindt de Zinkvaren het fijn om continue in een lichtvochtige grond te staan.

Zorg er wel voor dat je niet te veel water geeft. Als er water aan de onderkant blijft staan, kunnen we wortels gaan rotten. Hierdoor kan de plant afsterven.

Geef de Phlebodium water aan de zijkant van de plant. Als je de Blauwvaren namelijk direct in het hart water geeft, kan dit leiden tot een kaal hart. We raden ook aan om de grond regelmatig te controleren. Steek hierbij je vinger, tot twee knokkels diep, in de grond. Voelt de grond na 5 dagen nog heel nat aan, geef dan iets minder water. Is de grond na een paar dagen al droog, geef dan wat meer water.

De Zinkvaren is een plant die af en toe besproeit dient te worden. Dit verhoogt de sierwaarde en is goed voor de vitaliteit van de kamerplant. Hiernaast verwijdert het stof van de bladeren en werkt het in bepaalde maten preventief tegen ongedierte. Vooral in de winter raden we aan vaker de plant te besproeien.

Waar kan je de Phlebodium het beste neerzetten? De Zinkvaren is een kamerplant die makkelijk is qua lichtbehoefte. De plant stelt weinig eisen aan een standplaats, zolang er maar geen direct zonlicht is. Dit zal namelijk tot brandplekken en verkleurde bladeren leiden.

Een standplaats met halfschaduw en indirect zonlicht is dus optimaal. Ook raden we aan de plant niet op een plek neer te zetten met veel tocht. Dit is niet goed voor de plant en vergroot de kans op ongedierte en ziektes.

WEETJE

De Phlebodium is niet giftig. Neem bij twijfel altijd contact op met de huis- of dierenarts.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

5 opfristips voor je kamerplanten

Wist je dat je kamerplanten nu het langer licht is wat meer zorg en aandacht nodig hebben? Ons tuincentrum heeft handige opfristips voor je kamerplanten.

Lees meer...
Nu zaaien: eenjarige zomerbloeiers

Wil je deze zomer genieten van een bloemenzee aan zomerbloeiers? Niets leuker dan bloemen uit eigen tuin plukken en tegelijkertijd de bijen en vlinders aan voedsel helpen.

Lees meer...
Een zonnig kleurtje in de tuin

Zet jouw huis en tuin in het zonnetje! Oranje bloeiende bollen, tuinplanten en kamerplanten trekken de aandacht en zorgen voor een vrolijke en positieve sfeer.

Lees meer...
Maak jouw tuin vlindervriendelijk

Zou je ook graag meer kleurrijke vlinders zien rondfladderen in je tuin of op je balkon of (dak)terras? Ons tuincentrum helpt jou én deze mooie insecten graag met vlindervriendelijke tuintips en de beste planten die je kunt inzetten als vlindermagneet.

Lees meer...
Hulp nodig?

Hulp nodig?

Laat ons weten waar je naar op zoek bent!

Velden met * zijn verplicht.