Vandaag zijn wij helaas gesloten

Kamerplant van de maand maart: Strelitzia

Kamerplant van de maand maart: Strelitzia

De Strelitzia is een kamerplant die het goed doet op een standplaats met veel licht.

De plant heeft daardoor, wel veel water nodig.

Er zijn verschillende varianten verkrijgbaar, zoals de Strelitzia Nicolai met jong blad.

Dit exemplaar is te herkennen aan het frisse groene jonge blad, deze maakt echter geen bloem aan. De Strelitzia Nicolai met ruw en grof blad zijn oudere en donkerder exemplaren.

De Strelitzia Reginae is een exemplaar met de welbekende paradijsvogelbloem.

Een Strelitzia Reginae kan gaan bloeien bij een leeftijd van 8 jaar. Na de bloeiperiode kan het tot wel 12 maanden duren, voordat de Strelitzia opnieuw tot bloei komt. 

De Bird of Paradise, Paradijsvogelbloem, Paradijsvogelplant, Vogelkopbloem of Strelitzia is een van de meest exclusieve bloeiende kamerplanten.

Deze prachtige planten komen van oorsprong uit Zuid-Afrika.

De plant komt aan zijn bijnaam, door de vorm en kleur van de bloemen

 

In de zomer verbruikt de Strelitzia meer water. Zorg ervoor dat de grond na een week net weer droog is, voordat je opnieuw water geeft.

In de winter mag de grond verder opdrogen, voordat je de plant weer water geeft. Geef de plant nog steeds 1x per week water, maar verminder de hoeveelheid.

Voorkom dat de wortels in het water staan. Dit kan ervoor zorgen dat de wortels gaan rotten en de plant zal afsterven.

Controleer regelmatig de grond door je vinger, tot twee knokkels diep, in de grond te steken. Is de grond na twee dagen al weer droog, geef de plant dan meer water. Is de grond na een week nog heel nat, geef dan iets minder water.

De Strelitzia Nicolai heeft dikke wortels waarin de binnenplant het water opslaat. Houdt hier rekening mee tijdens het water geven.

We raden aan om de Strelitzia eens in de zoveel tijd te besproeien. Dit helpt namelijk het stof van de plant te verwijderen, zodat meer licht het blad kan bereiken.

Het zorgt er ook voor dat de luchtvochtigheid wordt verhoogd, wat krullend blad kan voorkomen.

Als nieuwe bladeren moeite hebben met uitrollen, besproei deze dan ook met water. Hiernaast werkt een periodieke sproeibeurt preventief tegen ongedierte.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Nu zaaien: eenjarige zomerbloeiers

Wil je deze zomer genieten van een bloemenzee aan zomerbloeiers? Niets leuker dan bloemen uit eigen tuin plukken en tegelijkertijd de bijen en vlinders aan voedsel helpen.

Lees meer...
Een zonnig kleurtje in de tuin

Zet jouw huis en tuin in het zonnetje! Oranje bloeiende bollen, tuinplanten en kamerplanten trekken de aandacht en zorgen voor een vrolijke en positieve sfeer.

Lees meer...
Maak jouw tuin vlindervriendelijk

Zou je ook graag meer kleurrijke vlinders zien rondfladderen in je tuin of op je balkon of (dak)terras? Ons tuincentrum helpt jou én deze mooie insecten graag met vlindervriendelijke tuintips en de beste planten die je kunt inzetten als vlindermagneet.

Lees meer...
Moestuinieren in april

Houd je van lekker en gezond eten? En van tuinieren? Dan ga je nu natuurlijk aan de slag met het zaaien en opkweken van je eigen groenten en kruiden. Ons tuincentrum geeft je vruchtbare tips!

Lees meer...
Hulp nodig?

Hulp nodig?

Laat ons weten waar je naar op zoek bent!

Velden met * zijn verplicht.