Vandaag geopend van 09:00 t/m 18:00

Voorjaarsbollen op pot

Voorjaarsbollen op pot

Bolgewassen roepen voorjaarsgevoelens op. Het zijn bloemen uit bolletjes vol met energie en kleur. Begin maart is het vaak nog te koud om de bollen, die in het najaar in de tuin geplant zijn, vanuit de grond omhoog te zien groeien en bloeien. Maar daar is een oplossing voor: Voorjaarsbollen op pot. Hiermee vervroegt u het voorjaar in de tuin en in de huiskamer. Wanneer het eerste beetje warmte zich aandient kunt u de bloemen uit het potje zien schieten tot vrolijke, geurende voorjaarsbloemen. 

Voorjaarsbollen op pot kunnen in de volle grond geplant worden of in bakken voor op balkon of het terras. Ze zijn zelfs allemaal ook als snijbloem verkrijgbaar. Binnen het assortiment Voorjaarsbollen op pot komen we bekende producten tegen, in vele kleuren en maten. Voorjaarsbollen op pot als hyacinten (Hyacinthus), narcissen (Narcissus) en blauwe druifjes (Muscari) zijn de echte toppers in het assortiment. Hoe grotere bolmaat de kweker in de potjes heeft gestopt, hoe zwaardere kwaliteit eruit komt met meer en grotere bloemen op een steel.

Vervroegd voorjaar in de tuin

Met hyacinten, narcissen en blauwe druifjes is iets bijzonders aan de hand. Ze hebben namelijk een koudeperiode nodig om in bloei te komen. Dus als u eerder dan in de normale bloeimaanden (van maart tot mei) van ze wilt genieten, moet de kweker twee keer een list verzinnen. Eerst moeten de (droge) bollen een aantal weken geconfronteerd worden met lage temperaturen van 5-10 graden Celsius. Daarna worden ze door de kwekers in potjes geplant en worden ze in kassen bij aanzienlijk hogere temperaturen in bloei “getrokken”, alsof ze het voorjaar voelen. De planten bloeien dan precies in februari/maart en worden als het ware gefopt omdat we denken dat het al voorjaar is.

De hyacint is een heerlijk geurende plant in roze, wit, blauw, purper, zalm of zachtgeel. De losse bloemen aan de steel worden “nagels” genoemd. De narcis komt ook in een groot aantal variëteiten voor. Van heerlijk geurende trosnarcissen tot bloemen met hele kleine of juiste mega grote trompetten of gevuldbloemigen. De belangrijkste kleuren zijn geel en wit. We komen ook veel tweekleurigen tegen waarbij zalm en oranje in de bloem te zien is. Het blauwe druifje is een klein druifvormig bloemetje in meestal blauwe kleuren. Er zijn echter ook witte “blauwe” druifjes of purperen en we kennen ook druifjes die gekuifd zijn. Blauw druifje is een van de meest prachtige Voorjaarsbollen op pot en heeft een lichte muskusgeur, wat verwijst naar de Latijnse naam Muscari. 

Verzorging

Voorjaarsbollen op pot als hyacint, narcis en blauw druifje hebben allemaal dezelfde verzorging nodig waarmee ze lang plezier geven. In de tuin stellen de planten weinig eisen, ze kunnen zowel in de schaduw als in de zon staan. Zelfs bij temperaturen rond het vriespunt doen de bol-op-pot producten het bijzonder goed en beleeft u er extra lang plezier aan. De plant verlangt binnenshuis een zo koel mogelijke plek, des te langer zal die daar bloeien. Zorg dat de potkluit nooit uitdroogt, geef dus regelmatig water maar maak de bollen niet te nat, want dan kunnen ze gaan rotten. Voeding is eigenlijk niet nodig, doordat de meeste voeding al in de bol aanwezig is.

Bewaartips

Nadat de bloemen op de bollen zijn uitgebloeid kunnen ze overgehouden worden om ze een volgend groeiseizoen weer in de tuin te planten. Dat is overigens bij narcissen en blauwe druifjes gemakkelijker dan bij hyacinten omdat die wat ziektegevoeliger zijn. Laat het loof van de narcissen en blauwe druifjes op het potje volledig afsterven. Haal de bollen daarna uit de het potje en bewaar deze dan tot oktober op een droge, donkere plek, bijvoorbeeld in de schuur of kelder. Omdat het voorjaarsbloeiende bollen zijn moeten de bollen dus in het najaar geplant worden. Ze krijgen dan in de winter een periode van koude en zullen in het voorjaar vanaf maart weer in bloei komen. 

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Nu zaaien: eenjarige zomerbloeiers

Wil je deze zomer genieten van een bloemenzee aan zomerbloeiers? Niets leuker dan bloemen uit eigen tuin plukken en tegelijkertijd de bijen en vlinders aan voedsel helpen.

Lees meer...
Een zonnig kleurtje in de tuin

Zet jouw huis en tuin in het zonnetje! Oranje bloeiende bollen, tuinplanten en kamerplanten trekken de aandacht en zorgen voor een vrolijke en positieve sfeer.

Lees meer...
Maak jouw tuin vlindervriendelijk

Zou je ook graag meer kleurrijke vlinders zien rondfladderen in je tuin of op je balkon of (dak)terras? Ons tuincentrum helpt jou én deze mooie insecten graag met vlindervriendelijke tuintips en de beste planten die je kunt inzetten als vlindermagneet.

Lees meer...
Moestuinieren in april

Houd je van lekker en gezond eten? En van tuinieren? Dan ga je nu natuurlijk aan de slag met het zaaien en opkweken van je eigen groenten en kruiden. Ons tuincentrum geeft je vruchtbare tips!

Lees meer...
Hulp nodig?

Hulp nodig?

Laat ons weten waar je naar op zoek bent!

Velden met * zijn verplicht.