Een bij- en vlindervriendelijke tuin

Een bij- en vlindervriendelijke tuin

Bijen zijn zeer nuttige insecten; ze zorgen voor de bestuiving van tal van gewassen. Helaas gaat het de laatste jaren helemaal niet goed met de bezige beestjes. Hetzelfde geldt voor de vlinders. We kunnen onze tuin heel makkelijk bij- en vlindervriendelijk maken.

Tips voor een bijenparadijs
1. Honingbijen leven voornamelijk van stuifmeel en nectar. Zorg in de tuin voor bloeiende inheemse planten vanaf het prille voorjaar tot laat in de herfst.

Nectar- en stuifmeelrijke planten:

  • Vaste planten en kruiden: aster, bijenkorfje, campanula, ereprijs, goudsbloem, guldenroede, hemelsleutel (Sedum), kattenkruid (Nepeta), kogeldistel (Echinops), lavendel, marjolein, ooievaarsbek (Geranium), tijm, zonnehoed (Rudbeckia)
  • Eenjarigen: cosmos, Nigella, korenbloem, slangenkruid, vingerhoedskruid, zonnebloem
  • Klimplanten: kamperfoelie, klimhortensia en klimop
  • Struiken: alle bessenstruiken, heide, hondsroos, lijsterbes
  • Bomen: esdoorn, fruitbomen, linde, Robinia, tamme kastanje, wilg

2. Vermijd het gebruik van chemicaliën en pesticiden
3. Houd de tuin zo natuurlijk mogelijk, snoei afgestorven planten pas in het voorjaar, want de holle stengels bieden de bijen in de winter een warme  slaapplek. Hetzelfde geldt voor afgevallen takken en bladeren
4. Hang een bijenhuisje of insectenkastje op.

Tips voor een vlinderparadijs
1Er zijn veel echte vlinderplanten, zoals de vlinderstruik (Buddleja). Plant ze in de volle zon, want vlinders hebben de zon nodig om energie op te doen.

Vlinderplanten: guldenroede, lavendel, koninginnekruid (Eupatorium), rode valeriaan, sierui (Allium), ijzerhard (Verbena). Niet geliefd, maar wel noodzakelijk als voer voor de rupsen van heel veel vlindersoorten: brandnetels.

2. Er zijn ook vlinders die voedingstoffen halen uit rottend fruit, dus laat wat oude afgevallen appels of peren liggen.
3. Hoogteverschillen tussen planten zorgen ervoor dat vlinders makkelijk hun weg kunnen vinden en creëren vaak ook beschutte plekjes, waar vlinders graag gebruik van maken.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Ga woekeraars te lijf

Alles schiet razendsnel omhoog en vooral de rozen bloeien nu volop. Heerlijk! Helaas is er ook een aantal planten die de neiging hebben de hele tuin over te nemen.

Lees meer...
Anti-teken-tips

Groen is gezond. Dat is in coronatijd overduidelijk geworden. Vanwege alle beperkingen en sluitingen zijn we wat blij met een wandeling door het bos of park, of door lekker ontspannen te tuinieren in eigen tuin of op eigen balkon.

Lees meer...
Vaderdagcadeaus voor het betere buitenleven

Op zondag 13 juni is het Vaderdag. Sokken, stropdassen en aftershave heeft hij vast al genoeg. In deze ellendige coronatijden met nog volop beperkingen en weinig reismogelijkheden is een cadeau uit ons tuincentrum.

Lees meer...
een natuurlijke (zwem)vijver

Het zal een hete zomer worden en dan laten wij u alvast graag uitkijken naar een verfrissende duik in een natuurlijke zwemvijver. 
Bij Tuincenter Vincent is alles aanwezig voor de aanleg en het onderhoud van uw natuurlijke (zwem)vijver, inclusief mensen met vakkennis! 

Lees meer...
Hulp nodig?

Hulp nodig?

Laat ons weten waar je naar op zoek bent!

Velden met * zijn verplicht.