Vandaag geopend van 09:00 t/m 18:00

Een bij- en vlindervriendelijke tuin

Een bij- en vlindervriendelijke tuin

Bijen zijn zeer nuttige insecten; ze zorgen voor de bestuiving van tal van gewassen. Helaas gaat het de laatste jaren helemaal niet goed met de bezige beestjes. Hetzelfde geldt voor de vlinders. We kunnen onze tuin heel makkelijk bij- en vlindervriendelijk maken.

Een leuk filmpje kan je hier vinden. Nuttige tips lees je hieronder:

Tips voor een bijenparadijs
1. Honingbijen leven voornamelijk van stuifmeel en nectar. Zorg in de tuin voor bloeiende inheemse planten vanaf het prille voorjaar tot laat in de herfst.

Nectar- en stuifmeelrijke planten:

  • Vaste planten en kruiden: aster, bijenkorfje, campanula, ereprijs, goudsbloem, guldenroede, hemelsleutel (Sedum), kattenkruid (Nepeta), kogeldistel (Echinops), lavendel, marjolein, ooievaarsbek (Geranium), tijm, zonnehoed (Rudbeckia)
  • Eenjarigen: cosmos, Nigella, korenbloem, slangenkruid, vingerhoedskruid, zonnebloem
  • Klimplanten: kamperfoelie, klimhortensia en klimop
  • Struiken: alle bessenstruiken, heide, hondsroos, lijsterbes
  • Bomen: esdoorn, fruitbomen, linde, Robinia, tamme kastanje, wilg

2. Vermijd het gebruik van chemicaliën en pesticiden
3. Houd de tuin zo natuurlijk mogelijk, snoei afgestorven planten pas in het voorjaar, want de holle stengels bieden de bijen in de winter een warme  slaapplek. Hetzelfde geldt voor afgevallen takken en bladeren
4. Hang een bijenhuisje of insectenkastje op.

Tips voor een vlinderparadijs
1Er zijn veel echte vlinderplanten, zoals de vlinderstruik (Buddleja). Plant ze in de volle zon, want vlinders hebben de zon nodig om energie op te doen.

Vlinderplanten: guldenroede, lavendel, koninginnekruid (Eupatorium), rode valeriaan, sierui (Allium), ijzerhard (Verbena). Niet geliefd, maar wel noodzakelijk als voer voor de rupsen van heel veel vlindersoorten: brandnetels.

2. Er zijn ook vlinders die voedingstoffen halen uit rottend fruit, dus laat wat oude afgevallen appels of peren liggen.
3. Hoogteverschillen tussen planten zorgen ervoor dat vlinders makkelijk hun weg kunnen vinden en creëren vaak ook beschutte plekjes, waar vlinders graag gebruik van maken.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Nu zaaien: eenjarige zomerbloeiers

Wil je deze zomer genieten van een bloemenzee aan zomerbloeiers? Niets leuker dan bloemen uit eigen tuin plukken en tegelijkertijd de bijen en vlinders aan voedsel helpen.

Lees meer...
Een zonnig kleurtje in de tuin

Zet jouw huis en tuin in het zonnetje! Oranje bloeiende bollen, tuinplanten en kamerplanten trekken de aandacht en zorgen voor een vrolijke en positieve sfeer.

Lees meer...
Maak jouw tuin vlindervriendelijk

Zou je ook graag meer kleurrijke vlinders zien rondfladderen in je tuin of op je balkon of (dak)terras? Ons tuincentrum helpt jou én deze mooie insecten graag met vlindervriendelijke tuintips en de beste planten die je kunt inzetten als vlindermagneet.

Lees meer...
Moestuinieren in april

Houd je van lekker en gezond eten? En van tuinieren? Dan ga je nu natuurlijk aan de slag met het zaaien en opkweken van je eigen groenten en kruiden. Ons tuincentrum geeft je vruchtbare tips!

Lees meer...
Hulp nodig?

Hulp nodig?

Laat ons weten waar je naar op zoek bent!

Velden met * zijn verplicht.