Vandaag geopend van 09:00 t/m 18:00

Duurzaam tuinieren: 10 tips om uw tuin extra groen te maken!

Nu het probleem van klimaatverandering en milieuvervuiling wereldwijd steeds meer wordt aangekaart, zijn ook steeds meer tuinliefhebbers bezig met het verduurzamen van hun hobby. Meer tuineigenaren leggen een composthoop aan, vervangen tegels voor planten en bloemen, of installeren bijvoorbeeld een insectenhotel. Dit is niet alleen goed voor de planeet, maar ook goed voor uw portemonnee. In deze blog leest u alles wat u moet weten over duurzaam tuinieren. Wat is het eigenlijk en waarom zou u eraan beginnen? Tenslotte bieden wij u een aantal handige tips aan die u helpen bij het verduurzamen van uw prachtige tuin.

Wat is duurzaam tuinieren?

Duurzaam tuinieren draait vooral om het optimaal beoefenen van uw hobby, zonder daarbij de planeet te beschadigen en juist bij te dragen aan de biodiversiteit. Dit doet u door bijvoorbeeld alleen maar duurzame producten en materialen te gebruiken voor de aanleg van uw tuin. Maar wat is nou een duurzaam product? 

Wanneer een product zo vervaardigd en vervoerd wordt dat de invloed op milieu en klimaat zo beperkt mogelijk blijft, kunnen wij een product als duurzaam bestempelen. Een tuinschutting van hardhout waar grote stukken kostbaar regenwoud voor zijn gekapt, is bijvoorbeeld helemaal niet duurzaam, terwijl een composieten schutting van inheemse, veelvoorkomende houtsoorten zoals grenen en vurenhout die erg lang meegaan dat juist wel is.

Naast het verduurzamen van de aanleg van uw tuin, kunt u de tuin ook duurzaam onderhouden. Kies bijvoorbeeld voor natuurlijke bemesting zoals compost en groenbemesting, aangezien kunstmest vaak een zeer negatieve invloed uitoefent op het milieu. Daarnaast kunt u gemakkelijk een regenton installeren, zodat bevochtiging van de tuin zo duurzaam mogelijk gebeurt.

duurzaam-tuinieren-vlinder-bloem

Waarom zou u duurzaam tuinieren?

In het dagelijks leven zijn de gevolgen van milieuvervuiling en klimaatverandering steeds beter zichtbaar; doordat er steeds minder, bomen, struiken, planten en bloemen zijn, neemt de insectensterfte toe. Daarbovenop neemt de vogelpopulatie weer af omdat vogels insecten eten. Door duurzaam te tuinieren kunt ook u een bijdrage leveren aan de natuur en biodiversiteit.

Voor wie bang is dat een duurzame tuin veel onderhoud vergt is er goed nieuws: dat hoeft absoluut niet zo te zijn. Veel tuineigenaren betegelen hun tuin, zodat zij er niet meer naar om hoeven te kijken. Een groene tuin kan echter prima zonder veel onderhoud; plant uw tuin vol met een prachtig wild bloemenmengsel voor meer biodiversiteit en bovendien erg weinig onderhoud.

Tips voor duurzaam tuinieren: wat kunt u zelf doen?

Duurzaam tuinieren klinkt wellicht als een enorme klus, maar dat hoeft het zeker niet te zijn. Er zijn allerlei handige tips voor u die goed werken en niet heel veel tijd, moeite of geld kosten. Daarom hebben wij de 10 belangrijkste tips op een rijtje gezet:

1. Vermijd tuintegels

Tegels kunnen er mooi uitzien en bovendien zijn ze erg onderhoudsarm. Wie echter graag duurzaam wil tuinieren kan tuintegels beter achterwege laten. Ten eerste zorgen veel planten in een tuin voor goede waterafvoer, iets dat geen overbodige luxe is in een land waar het veel regent. Wanneer u uw tuin geheel bedekt met tegels moet al het regenwater worden afgevoerd via het riool, terwijl het in een beplante tuin gemakkelijk wordt opgenomen door de grond. Voorkom overstromingen en laat de tuintegels in de winkel! Kies in de plaats voor een wandelpad in kiezel of schors.

tuintegels-er-uit-duurzaam-tuinieren

2. Kies voor inheems

Of u nu van plan bent planten, tuindecoraties of juist gereedschap te kopen: een duurzame tuinier geeft áltijd de voorkeur aan lokaal geproduceerde producten. Niet alleen bespaart u zo een hoop CO2-uitstoot, maar in het geval van planten steunt u ook de lokale plantenpopulaties en de dierenpopulaties die van de aanwezigheid van deze planten profiteren. Als bijkomend voordeel bloeien deze planten vaak langdurig en zijn ze meestal erg vriendelijk in onderhoud.

3. Leg een compostbak aan

Creëer een rijke voedingsbodem op een duurzame manier door in uw tuin een composthoop aan te leggen. Compost kunt u weliswaar kant en klaar kopen, maar het is duurzamer uw eigen compost te maken. Maak van bijvoorbeeld een paar planken een grote bak en installeer deze op een schaduwachtige plek in uw tuin. Zorg bovendien dat de compostbak niet op een gesloten ondergrond zoals tegels is geplaatst. Zo kunnen insecten en wormen gemakkelijk in de compostbak komen en helpen bij de compostering van al uw plantaardig huis-, tuin- en keukenafval. Compostbakjes zijn in kleine varianten verkrijgbaar, die geschikt zijn voor mensen met een kleine tuin of zelfs een balkon. Compost is de ideale vervanger voor producten als kunstmest, die minder goed zijn voor het milieu en vaak nabije waterbronnen vervuilen.

duurzaam-tuinieren-compostbak-tuincenter-vincent

4. Help insecten en dieren 

Het behouden van biodiversiteit is om meerdere redenen heel belangrijk. Zo is de mens voor de verbouwing van gewassen voor een groot deel afhankelijk van insecten. Help daarom de dieren die dagelijks uw tuin passeren. Installeer bijvoorbeeld een insectenhotel, een vogelhuisje of zelfs een bijenkast. In de zomer genieten vogeltjes erg van een vogelbadje, waarin ze naar hartenlust verkoeling kunnen zoeken. Daarnaast zijn er allerlei soorten tuinplanten verkrijgbaar waar insecten en andere dieren veel baat bij hebben. De prachtige paarse vlinderstruik heet niet voor niets zo. Bovendien zijn er allerlei verschillende soorten zadenmixen verkrijgbaar die speciaal zijn samengesteld om bijen en vlinders aan te trekken. De mogelijkheden zijn dus eindeloos.

5. Koop een regenton

De gemiddelde tuineigenaar besteedt per jaar ongeveer 1100 liter water aan het bevochtigen van hun tuin. Dat is natuurlijk erg veel water en dat hoeft niet allemaal uit de kraan te komen. Kies daarom voor een regenton. Een regenton vangt regenwater op, zodat u het kunt gebruiken om de planten water te geven. Regentonnen zijn verkrijgbaar in groot formaat voor in de tuin, of kleiner formaat voor op een balkon. 

Voor extra duurzaam gebruik van water zijn er allerlei bewateringssystemen en pompen verkrijgbaar. Denk bijvoorbeeld aan een zogenaamd “Microdrip” systeem, waarmee u spaarzaam omspringt met water voor uw planten. De lange slang kan langs uw planten worden bevestigden en met een geavanceerd druppelsysteem voor zorgen dat elke plant precies genoeg water ontvangt. Het apparaat kan gemakkelijk ingesteld worden op de behoeftes van verschillende plantensoorten. Daarnaast kunt u een “Hydrofoorpomp” of "Tuinpomp" aanschaffen. Deze apparaten kunnen regenwater uit putten en tonnen pompen en het via afvoerleidingen naar kranen of zelfs wasmachines of toiletten vervoeren, zodat deze niet langer op kostbaar drinkwater hoeven te draaien. Zo kunt u optimaal gebruik maken van duurzaam water en kunt u de kraan gewoon dichtlaten.

duurzaam tuinieren regenton

6. Niet te proper

Veel tuinliefhebbers houden hun tuin graag proper en opgeruimd; zij zijn de hele dag bezig met harken, wieden, rapen en snoeien. Dit is voor de duurzame tuinier echter een afrader, omdat de rommel die wij opruimen ook veel voordelen biedt. Losse bladeren in de tuin vormen voor veel insecten een waar paradijs en onkruid is slechts inheemse begroeiing die zelden veel schade aanricht. Bovendien voedt en huisvest onkruid vaak allerlei kleine insecten. Wie toch van een opgeruimde tuin wil genieten kan organisch afval een speciale plek in de tuin toewijzen; hier verzamelt u dan al uw dorre bladeren en snoeiafval. Bladerhopen zijn immers uitermate geschikt voor huisvesting van allerlei dieren, van kleine kevertjes tot egels.

7. Laat de bodem met rust

Overmatig spitten en schoffelen wordt afgeraden. De bodem van uw tuin is perfect gebalanceerd en wordt dus verstoord als u deze telkens omwoelt. U maakt bodemorganismen het leven zuur en u geeft onkruid vaak juist meer kans. “Mulchen” is de naam van een techniek die bestaat uit het bedekken van uw tuinbodem met een laag organisch materiaal. Indien u dit doet met compost, verdrukt u onkruid en voedt u uw planten in één klap. Bovendien houdt uw grond zo meer water vast, waardoor sproeien minder vaak nodig is.

8. Plant struiken en bomen

Struiken en bomen in uw tuin bieden een mooie afwisseling dankzij de hoogteverschillen. Daarnaast vormen zij een grote bron van voedsel, onderdak en broedplaatsen voor allerlei diersoorten. Bomen en struiken vereisen, ondanks hun formaat, bijna geen onderhoud en zien er het hele jaar mooi uit. Daarnaast dragen bomen natuurlijk enorm bij aan luchtreiniging en verkoeling. Veel tuineigenaren vermijden bomen en struiken uit angst voor het formaat. Dit is echter volkomen onnodig, aangezien u gemakkelijk zelf kan bepalen hoe groot ze worden.

9. Verbouw uw eigen producten

Er is simpelweg niets leuker dan kunnen genieten van uw zelf verbouwde gewassen. Leg daarom een moestuin aan. In een tuin met veel zon gedijen vooral groentes heel goed. Een schaduwrijke tuin is juist erg geschikt om kruiden in te laten groeien. Bovendien heeft u voor een kruidentuintje niet veel ruimte nodig, waardoor ze ook geschikt zijn voor op een balkon. Niet alleen kunt u gemakkelijk groenten en kruiden in de tuin verbouwen; ook fruit, zoals verschillende soorten rode vruchten en bessen zijn mogelijk. Daarnaast groeien veel fruitsoorten aan bomen. Zo slaat u dus twee vliegen in één klap. Tenslotte zijn verschillende soorten inheemse snij- en sierbloemen ook makkelijk zelf te kweken. Maak eigenhandig een pluktuin in uw tuin en geniet zo de hele zomer van een huis en tuin vol bloemen. 

duurzam tuinieren moestuin aanleggen

10. Recycle en hergebruik

Als u graag duurzaam wilt tuinieren, is het hergebruiken of het met elkaar delen van materialen en hulpmiddelen een must. Het fabriceren van deze producten kost namelijk erg veel grondstoffen en energie. Zelf materiaal hergebruiken kan heel eenvoudig zijn: heeft u oude planken liggen? Maak hier dan uw nieuwe composthoop van. Naast het hergebruiken is er ook een groeiend assortiment aan tuinspullen van gerecycled materiaal beschikbaar. 

Hopelijk bieden deze tips u wat meer inzicht in de vele mogelijkheden als het op duurzaam tuinieren aankomt. Het snel veranderende klimaat wordt steeds duidelijker en steeds meer mensen, dieren en planten worden bedreigd door de gevolgen. Duurzaam tuinieren is nu harder nodig dan ooit. Volg daarom onze adviezen op en maak uw tuin zo groen mogelijk. Dankzij bovenstaande tips verandert u uw tuin in een handomdraai in een duurzaam paradijs voor plant en dier. Heeft u behoefte aan extra advies? Tuincenter Vincent heet u dan welkom! Kom naar onze winkel, waar onze medewerkers u graag op weg willen helpen. Wij wensen u veel succes!
 

Bekijk alle producten

Hulp nodig?

Hulp nodig?

Laat ons weten waar je naar op zoek bent!

Velden met * zijn verplicht.