Vandaag geopend van 09:00 t/m 18:00

15x zomers (balkon)tuinieren

15x zomers (balkon)tuinieren

Op warme zomerdagen moet je het vooral lekker rustig aan doen en genieten van de bloemen, geuren en kleuren in je tuin of op je balkon. Maak er een ontspannen vakantie van in eigen land, of tref alvast maatregelen voor als je op vakantie gaat. Schakel op tijd een goede buur in die je planten kan water geven. Houd onze site in de gaten voor handige tips hoe je je tuin of balkon vakantieproof maakt. Ga op een niet al te hete dag, of vroeg in de ochtend of op een zwoele zomeravond aan de slag met deze zomerse tuin- en balkonklusjes voor de maand juli.

15 tuintips voor de maand juli

 1. Geef bij aanhoudende droogte en hoge temperaturen pot- en kuipplanten en hanging baskets elke dag water. Verwijder de uitgebloeide bloemen regelmatig en geef om de twee weken vloeibare voeding, zodat de planten langer en rijker zullen bloeien.

 2. Sproei de plantenborders en het gazon liever om de zoveel dagen gedurende een lange tijd dan elke dag een beetje. Zo zorg je ervoor dat de planten diepere wortels vormen en beter droogtebestendig worden. Zet de sproeier of tuinslang in de vroege ochtend of in de avond aan, want midden op de dag zal veel van het water in de zon verdampen en kunnen de bladeren van je planten en struiken en het gras verbranden.

 3. Bloeit er momenteel weinig in je tuin of op je balkon? Vul dan bakken en potten met eenjarige perkgoed, zoals lobelia's, surfinia's, petunia's, diascia's, kalanchoës. Of met bloeiende zomerbollen, zoals dahlia’s, calla's en kuiflelies, of met potgeraniums (Pelargonium), patiorozen, oleanders, hortensia's, mandevilla's of dipladenia's. Bloeiende zomerbollen kun je ook, eventueel met pot en al, op lege plekken in de border ingraven.

 4. Geef doorbloeiende rozen nog een keer speciale rozenmest. Verwijder regelmatig uitgebloeide bloemen en zieke, aangetaste rozenbladeren. Gooi bladeren met schimmels, zoals sterroetdauw of 'black spot', niet op de composthoop, om verspreiding van deze ziekten te voorkomen.

 5. Oogst kruiden en laat de kruiden die je niet meteen gebruikt drogen om ze later te gebruiken. Je kunt allerlei kruiden (en eetbare bloemen) ook in ijsblokjes invriezen als leuke garnering en licht smaakaccent in je ijsthee of frisdrank.

 6. In de moestuin, vierkante-meterbak of grote potten kun je nu (snij)bietjes, basilicum, paksoi, peterselie, radijs, sla, spinazie, venkel en wortel zaaien. En je kunt pootgoed (jonge plantjes) van aardbeien, andijvie, boerenkool en andere koolsoorten, late aardappelen en late prei planten.

Moestuin - 15 tips voor de maand juli

 1. Verwijder bladeren boven druiventrossen en rijpende tomaten zodat ze volop zon vangen. Bind de tomaten regelmatig op, geef ze voldoende water en voeding en blijf 'dieven' (scheuten uit de oksels verwijderen).

 2. Je kunt nu ook nog bloeiende vaste planten in de border zetten, maar bedenk wel dat ze, zeker als het lang droog en warm blijft, regelmatig water nodig hebben. Doe dit dus niet vlak voordat je op vakantie gaat.

 3. Ga je (voorlopig) niet op vakantie? Maak je tuin of balkon dan zo comfortabel en gezellig mogelijk. Hang een tuinposter of een hangmat op, kijk in ons tuincentrum in Dendermonde naar een lekkere loungebank of nieuwe barbecue, plant exotische bladplanten of mediterrane kuipplanten, leg een kleurrijk tafelkleed op de tuintafel en een vrolijk buitenkleed op het terras of balkon. Zorg voor sfeervolle buitenverlichting of ontsteek 's avonds een vuurkorf of een paar fakkels.

 4. Maai het gras niet te kort om verbranding door de zon te voorkomen. Het maaisel kun je op de compost gooien, maar ook in de borders strooien. Dit houdt de grond vochtig en zorgt er tegelijkertijd voor dat onkruid weinig ruimte heeft om te groeien. Bemest het gazon als er regen wordt verwacht, want dan wordt de mest meteen goed opgenomen.

 5. Vul het vijverwater regelmatig aan en verwijder draadalgen. Knip van waterlelies het blad dat niet meer plat op het water kan liggen en de uitgebloeide bloemen weg. Houd een derde deel van het wateroppervlak vrij van planten. Wil je meer dieren aantrekken bij de vijver? Leg dan een platte steen aan de zonnige kant van de vijver. Kikkers en andere koudbloedige dieren, maar ook vlinders moeten zich dagelijks opwarmen en zullen dus graag op de steen gaan zitten. Ververs het water in de vogeldrinkschaal regelmatig.

 6. Zin in een leuke buitenactiviteit? Organiseer een tuinfeest voor jong en oud of doe mee aan de zomerse insectentelling of de wekelijkse vlindertelling. In plaats van de jaarlijkse Grote Vlindertelling in juli organiseert Natuurpunt nu een zomerse insectentelling, waaraan je tot 31 augustus mee kunt doen. Voor het tellen van de vlinders kun je tot oktober wekelijks meedoen via www.mijntuinlab.be.

 7. Snoei struiken die in het voorjaar bloeien, zoals ribes, forsythia en spiraea, (lei)appels en -peren, leilindes, uitgebloeide lavendel en de lange ranken van uitgebloeide blauweregen.

 8. Neem zomerstekken van struiken, zoals hortensia, forsythia, oleander en vlinderstruik, en van potgeraniums (Pelargoniums).

 9. Zaai tweejarigen, zoals akelei, stokroos, teunisbloem en vingerhoedskruid. Die zullen dan volgend jaar bloeien.

Maak er letterlijk een feestje van in je tuin of op je balkon. Houd onze website in de gaten voor tips voor het organiseren van een zomers tuinfeest en kom leuke items daarvoor shoppen in ons tuincentrum in Dendermonde. 

Tags:

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Planten die prima tegen 'natte voeten' kunnen

Het voorjaar verloopt wereldwijd ontzettend grillig. Daarom is het slim én duurzaam om bij de keuze van je tuin- en balkonplanten rekening te houden met de omstandigheden waarin ze het best gedijen. Willen ze zon en droge grond of juist meer schaduw en natte voeten? Ons tuincentrum tipt de beste planten voor vochtige plekken!

Lees meer...
Zaaien, maar niet maaien in mei

Zo'n verregend begin van het voorjaar is niet fijn voor ons, maar wel voor je planten. Met al die nattigheid van de laatste tijd schiet alles de grond uit. En nu de IJsheiligen weer vertrokken zijn kunnen we los gaan met het ter plekke zaaien van eenjarige bloemen voor de pluktuin, groenten en kruiden in de moestuin en nog veel meer. Wat je dan weer beter kunt laten deze maand is maaien.

Lees meer...
Pinksterbloemen en een wilde bloemenweide

Zie je ook bijna geen pinksterbloemen meer in de weilanden? Net als veel andere inheemse, wilde planten verdwijnen die helaas in rap tempo. Niet goed voor de biodiversiteit. Daarom geeft ons tuincentrum je nu graag tips voor het aanleggen van een wilde bloemenweide. Leuk klusje om mee te beginnen in het pinksterweekend!

Lees meer...
IJsheiligen: kuip- en potplanten verzorgen

Je hebt er vast wel eens van gehoord: IJsheiligen. Wist je dat je daarna echt de bloemetjes buiten kunt zetten? Ons tuincentrum legt uit hoe dit zit en hoe je dat doet.

Lees meer...
Hulp nodig?

Hulp nodig?

Laat ons weten waar je naar op zoek bent!

Velden met * zijn verplicht.