Vandaag geopend van 09:00 t/m 18:00

Maak de tuin vakantieproof

Ga je binnenkort op vakantie? Dan wil je daarna natuurlijk niet thuis komen met een bruin gazon, zieltogende planten of een oerwoud van onkruid! Vooruitzien is regeren. Neem nu alvast maatregelen om ervoor te zorgen dat je tuin vakantieproof is. Zo hoef je na die zorgeloze vakantietijd niet meteen vol aan de bak om tuin of balkon op te frissen. Ons tuincentrum in Dendermonde heeft slimme tips. En je komt er meteen in de vakantiestemming van! 

Checklist tuin en balkon vóór vertrek vakantie

 1. Verwijder elk sprietje onkruid dat je ziet, in de tuin en in potten en bakken.

 2. Knip vlak vóór vertrek alle (bijna) uitgebloeide bloemen van dahlia’s, potgeraniums en andere potplanten, en rozen weg.

 3. Snoei (bijna) uitgebloeide tuinplanten, zoals geranium, klokjesbloem (Campanula), spoorbloem (Centranthus), duizendblad (Achillea) en vrouwenmantel (Alchemilla mollis) iets terug, zodat ze weer fris nieuw blad (en soms ook weer bloemen) gaan vormen.

 4. Knip eenjarigen in potten en hanging baskets, zoals lobelia’s en petunia’s, iets terug om te voorkomen dat ze al hun energie in het vormen van zaad stoppen.

Maak de tuin vakantieproof - knip eenjarigen terug

 1. Zet hanging baskets in de halfschaduw tussen de vaste planten, zodat ze minder snel door zon en wind uitdrogen. Of laat ze logeren bij een andere plantenliefhebber.

 2. Laat potten met het oog op storm en rukwinden niet op tuintafeltjes staan, maar zet ze op de grond, liefst op een plek in halfschaduw met een waterschaaltje eronder zodat ze minder snel uitdrogen. Steek eventueel plastic flesjes waarvan je de onderkant hebt afgeknipt met de hals (zonder dop) in de potgrond en vul ze met water. Of installeer een druppelsysteem. Daarin heb je ruime keuze in ons tuincentrum in Dendermonde.

 3. Bind hoge (klim)planten goed op, zodat de takken en stelen ervan bij een onweersbui of storm niet afbreken.

 4. Maai op een droge dag het gazon nog een keer. Doe dit niet te kort en laat het droge maaisel liggen, zodat de grond onder het gras vocht beter vasthoudt.

 5. Strooi een mulchlaag van compost, cacaodoppen of houtsnippers bij planten die slecht tegen droogte kunnen. Doe dit nadat je de planten eerst flink water hebt gegeven. De laag beschermt tegen uitdroging en houdt onkruid tegen. Bovendien zal het organische materiaal langzaam verteren en weer goede voedingsstoffen aan de grond en je planten opleveren.

Maak de tuin vakantieproof - mulchen

 1. Geef de tuin, potten, kuipen en hangmanden vlak vóór vertrek nog eens flink water als het dan al een paar dagen droog is geweest.

 2. Installeer een automatisch watergeefsysteem en/of vraag een goede buur je tuin- (en kamer-)planten regelmatig water te geven. Zet alle pot- en kuipplanten bij elkaar en de gieters en/of de sproeier alvast klaar, om zijn of haar klus te vergemakkelijken. En als je een vijver in de tuin hebt, vraag dan die ook af en toe bij te vullen!

Als bedankje voor de tuin- of plantenoppas zoek je natuurlijk een leuk cadeau in ons tuincentrum uit, of het nu een mooie kamerplant of tuinplant is. Als je veel groenten of fruit in je tuin hebt, kun je de tuinoppas daar ook van laten oogsten. Zo ga je ook nog eens voedselverspilling tegen en het is tegelijkertijd een aardige geste.

Het hele team van ons tuincentrum in Dendermonde wenst je een heel fijne zomervakantie en dito thuiskomst!

Tags:

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Ga voor een Mediterrane tuin, balkon of dakterras!

Wie houdt er nu niet van een ontspannen vakantiesfeer met mediterrane allure?

Lees meer...
Anti-muggen en wespen tips voor huis en tuin

Wij geven tips voor het wegjagen van muggen en wespen uit huis en tuin.

Lees meer...
Ideeën en tips voor een zomers tuinfeest

Organiseer een gezellig tuinfeest met familie en vrienden. We geven je graag volop inspiratie en slimme, handige tips. Zodat je er ook als gastheer of -vrouw in volle teugen van geniet.

Lees meer...
Tips om jouw tuin rustgevend, gezellig en ontspannen te maken

Jouw tuin, balkon of terras is dé plek waar je de drukte van het dagelijks leven even achter je kunt laten en heel even kan ontspannen. Of je nu een groene vingers hebt of gewoon wilt genieten van een mooi uitzicht: met een paar simpele tips kun je jouw tuin, balkon of terras omtoveren tot een plek van rust én gezelligheid.

Lees meer...
Hulp nodig?

Hulp nodig?

Laat ons weten waar je naar op zoek bent!

Velden met * zijn verplicht.