Vandaag zijn wij helaas gesloten

Maart: onderhoudstips voor de vijver

Maart: onderhoudstips voor de vijver

Met de winter achter de rug, komt de vijver langzaam tot leven. Het water is nog koud en de biologische processen moeten nog op gang komen, maar maart is de maand waarin we de vijver weer onder handen kunnen nemen. Hier zijn enkele taken die je kunt oppakken:

  1. Snoeien van water- en zuurstofplanten: Controleer de water- en zuurstofplanten en snoei waar nodig. Zorg ervoor dat zuurstofplanten voldoende ruimte hebben om nieuwe uitlopers te vormen door ze minstens 15 cm onder het wateroppervlak terug te snoeien. Gebruik de afgeknipte delen om nieuwe stekken te maken in aparte plantmandjes, wat zorgt uiteindelijk voor extra groei zorgt in de vijver.

  2. Verwijderen van afgestorven plantdelen: Haal afgestorven delen weg van (moeras)planten en eventuele overgebleven bladeren van waterlelies.

  3. Controleer de vissen: Kijk of de vissen de winter goed hebben doorstaan en of ze geen verwondingen hebben opgelopen. Voeren is meestal nog niet nodig in maart, omdat de watertemperatuur meestal onder de acht graden blijft. De stofwisseling van vissen is dan nog minimaal.

  4. Waterhardheid controleren: Controleer of de waterhardheid niet te laag is geworden door de herfst- en winterneerslag. Dit kan problemen veroorzaken voor de groei van waterplanten. Test het water en verhoog de waterhardheid indien nodig.

  5. Splitsen van waterlelies en moerasplanten: Maart is de beste tijd om waterlelies en moerasplanten te splitsen en te vermeerderen. Haal de planten uit de vijver, snijd een deel van het wortelstelsel af en plant dit in aparte mandjes voor nieuwe groei.

  6. Bescherming tegen reigers: In het vroege voorjaar is de vijver extra kwetsbaar voor reigers. Span daarom een net over de vijver om de vissen te beschermen.

Met deze onderhoudstips geef je jouw vijver de beste start voor het nieuwe seizoen en geniet je straks weer volop van een prachtige waterpartij in je tuin. Heb je vragen? Bezoek dan ons tuincentrum in Dendermonde. Wil je producten voor jouw vijver online bestellen? Bekijk dan onze webshop en plaats jouw bestelling!

Bezoek Tuincenter Vincent

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Nu zaaien: eenjarige zomerbloeiers

Wil je deze zomer genieten van een bloemenzee aan zomerbloeiers? Niets leuker dan bloemen uit eigen tuin plukken en tegelijkertijd de bijen en vlinders aan voedsel helpen.

Lees meer...
Een zonnig kleurtje in de tuin

Zet jouw huis en tuin in het zonnetje! Oranje bloeiende bollen, tuinplanten en kamerplanten trekken de aandacht en zorgen voor een vrolijke en positieve sfeer.

Lees meer...
Maak jouw tuin vlindervriendelijk

Zou je ook graag meer kleurrijke vlinders zien rondfladderen in je tuin of op je balkon of (dak)terras? Ons tuincentrum helpt jou én deze mooie insecten graag met vlindervriendelijke tuintips en de beste planten die je kunt inzetten als vlindermagneet.

Lees meer...
Moestuinieren in april

Houd je van lekker en gezond eten? En van tuinieren? Dan ga je nu natuurlijk aan de slag met het zaaien en opkweken van je eigen groenten en kruiden. Ons tuincentrum geeft je vruchtbare tips!

Lees meer...
Hulp nodig?

Hulp nodig?

Laat ons weten waar je naar op zoek bent!

Velden met * zijn verplicht.