Vandaag geopend van 09:00 t/m 18:00

Schors & afdekmaterialen

Voorkomen is beter dan genezen; dat geldt zeker voor onkruid! Het meeste onkruid kost namelijk erg veel tijd om te verwijderen, zelfs met de juiste bestrijdingsmiddelen. Wij geven u graag tips over het voorkomen van onkruid en wat precies de mogelijkheden zijn. Verschillende houtschorssnippers en andere materialen zijn wellicht een oplossing voor u. Eén van deze mogelijkheden is het gebruiken van houtschorssnippers en cacaodoppen. 

Toon filters Verberg filters
€   - 
Wis selectie
1 - 11 van 11 producten

Onkruid tegengaan met het artikelaanbod van Tuincentrum Vincent

Mocht u een naakte bodem in de tuin hebben liggen, dan is de kans extreem groot dat deze binnen de kortste keren vol zit met onkruid. Door licht en ruimte te beperken voor het onkruid, blijft u het een stap voor. Door tuinplanten in de tuin te planten zoals bodembedekkers, zorgt u ervoor dat het onkruid op de meest natuurlijke manier geen kans krijgt. Ook zijn er natuurlijk andere oplossingen, mocht u geen groene vingers hebben:

 • Houtschorssnippers
 • Cacaodoppen
 • Siergrind/sierstenen 
 • En nog meer...

afdekmateriaal-schors-tuincentrum-vincent

Onkruid tegengaan: hoe doet u dit?

Nu u weet welke materialen er allemaal gebruikt kunnen worden om onkruid tegen te gaan, wilt u natuurlijk ook weten hoe u dit precies aanpakt! Bij de organische materialen zoals houtschorssnippers en cacaodoppen maakt u een mulchlaag van 4 tot 10 centimeter dik. Deze laag zult u ieder jaar weer moeten aanvullen! Wilt u geen natuurlijke mulchlaag, maar wilt u het iets netter aanpakken? Dan zijn siergrind of sierstenen wellicht een optie. Deze zijn decoratiever en hoeft u niet ieder jaar aan te vullen. 

Waarom kiezen voor schors tegen onkruid? 

 • schors houdt de bodem onkruidvrij zonder het gebruik van herbiciden;
 • stimuleert het microbieel bodemleven;
 • heeft een positief effect op de bodemstructuur;
 • vermindert erosie en uitspoeling van de bovenste bodemlaag;
 • heeft een gunstig effect op de waterhuishouding van de bodem (opname-afvoer);
 • beperkt extreme temperatuurschommelingen in de bodem;
 • is geproduceerd met maximaal respect voor het milieu.

Waarom kiezen voor cacaodoppen en hydrokorrels?

Kiezen voor cacaodoppen is kiezen voor plantaardig afdekmateriaal met decoratieve roodbruine kleur dat onkruidgroei in volle grond of op potgrond tegengaat. Verteert vrij snel, maar geeft wel voeding af aan de planten en verzuurt de grond niet.
Hydrokorrels of Argexkorrels zijn gebakken en gewassen korrels van zuivere klei die veilig zijn voor de planten. De korrels worden gebruikt voor een optimale drainage en waterverdeling in potten, maar zijn ook geschikt als decoratief afdekmateriaal voor binnen en buiten. Gebruik hydrokorrels in grote potten om minder potgrond te moeten gebruiken en ze zo minder zwaar te maken. 

Onkruid tegenaan met planten die de bodem bedekken

Ook kunt u zoals eerder vermeld planten plaatsen die de bodem bedekken. Bij het aanleggen van een border kunt u deze afboorden met een houten rolborder of ecolatten van Eco-oh! en de bodem bedekken met anti-onkruiddoek. Leg de hoeken vast met gronddoekpennen, een steen of een hoopje aarde. Snijd een kruis in het doek op de plaats waar u iets wilt planten. Zet de plant erin en leg de hoekjes van het doek rond de stengel of stam.

Kom naar Tuincentrum Vincent in Dendermonde, gelegen in de driehoek Gent, Antwerpen en Brussel. Wij geven u graag deskundig advies in elk waterproject! U kunt ons ook contacteren via mail info@tuincenter-vincent.be of telefonisch 052/21.14.04. 

Hulp nodig?

Hulp nodig?

Laat ons weten waar je naar op zoek bent!

Velden met * zijn verplicht.