Vandaag zijn wij helaas gesloten

Vijver aanleggen in 8 simpele stappen

Droomt u al jaren van een vijver in de tuin? Een vijver aanleggen is een grote klus en dat kan zeer intimiderend zijn. Toch zult u zien dat het aanleggen van een vijver makkelijk is dan u misschien had gedacht. Zolang u zich houdt aan een aantal simpele stappen komt het helemaal goed met uw vijver. Wij helpen u hier graag mee, met een handig stappenplan!

Vijver aanleggen 8 tips Tuincentrum Vincent

Stap 1: Het plan

Wanneer u het idee heeft om een vijver aan te leggen, heeft u waarschijnlijk al een idee over waar deze dan moet komen en hoe groot de vijver moet worden. Toch is het zeker verstandig om dit plan nog eens goed te overdenken, aangezien een vijver lastig te verplaatsen is als deze er eenmaal ligt. U kunt natuurlijk voldoende inspiratie opdoen online of in een vijverwinkel. De plek van de vijver hangt overigens ook samen met het soort vijver dat u in de tuin wil plaatsen. Een strakke, rechthoekige vijver past misschien niet overal maar een organische vijver is gemakkelijk zelf te graven in een door u gekozen vorm. Verder is het natuurlijk zaak rekening te houden met wortels van bomen en andere planten bij het bepalen van de plaats voor de vijver.

Stap 2: Het vijverontwerp

Als het plan in uw hoofd zit is het zaak deze op papier uit te tekenen. Pak er een plattegrond van uw tuin bij en teken hier de vijver in. Houd er rekening mee dat de vijver zo’n zes tot acht zonuren per dag moet krijgen en dat de vijver niet te dicht bij planten en bomen geplaatst kan worden, in verband met wortels die door de vijverfolie heen prikken. Wanneer de vijver eenmaal gepositioneerd is op papier, gaat u een beplantingsplan maken. Teken een dwarsdoorsnede van de vijver, waarin u meerdere zones tekent. De diepste zone zou zo’n vijftig procent van de vijver moeten beslaan en minimaal tachtig centimeter diep moeten zijn. Maak vervolgens langs de rand verschillende plateau’s, waar verschillende planten op geplant kunnen worden. Voor moerasplanten zou u zo’n vijftien tot twintig centimeter aan moeten houden. Verder kunt u natuurlijk ook beplanting om de vijver heen meenemen in het ontwerp. Zo is het plan volledig klaar voor de aanleg in het voorjaar, want dat is de beste tijd om een vijver aan te leggen.

Stap 3: De voorbereiding

Nu het plan volledig is uitgedacht, is het tijd om de nodige voorbereidingen voor het aanleggen van de vijver te maken. In het tuincentrum kunt u alles aanschaffen dat u nodig heeft voor het plaatsen van een vijver. Denk hierbij aan materialen, zoals vijverfolie en gereedschap voor het graven. Verder is het ook slim om vast een goede pomp en een filter voor de vijver aan te schaffen. Bij het kiezen voor de juiste pomp is het slim om rekening te houden met wat er in de vijver geplaatst gaat worden. Vijvers met enkel beplanting hebben bijvoorbeeld een andere pomp en filter nodig dan vijvers met vissen. Houd hierbij ook zeker rekening met de elektrische bedrading van de apparaten.

Stap 4: Het graven

Alles is in huis dus u kunt beginnen met het graven van de vijver! Hierbij houdt u het vijverontwerp aan, of de vorm van een voorgevormde vijverbak. Een goed begin is het halve werk, dus begin met een basisvorm. Wanneer de vorm is uitgegraven kunt u in het midden dieper gaan graven. Dit wordt het diepste deel van uw vijver, die dus minimaal tachtig centimeter diep is. Houd hierbij zeker het ontwerp van de vijver aan, zodat het graven volgens plan verloopt. Vervolgens kunt u verder gaan met het volgende plateau, ook hierbij houdt u constant in de gaten hoe diep de vijver op de desbetreffende plek moet worden. Wanneer de hele vijver is uitgegraven brengt u een laag van ongeveer tien centimeter wit zand aan over de gehele bodem.

Stap 5: De vijverfolie

Nu de vijver is uitgegraven kunt u deze bekleden met vijverfolie. Kies voor folie van goede kwaliteit, zodat deze zo lang mogelijk mee gaat. Bij het leggen van de vijverfolie begint u in het midden van de vijver. Probeer dit zo strak mogelijk te krijgen en werk vanuit het midden naar buiten. Er zullen altijd een aantal plooien in de folie blijven zitten, dus maakt u zich daar geen zorgen om. Zorg er vooral voor dat de folie goed tegen de bodem aan zit en alle plateau’s goed bedekt zijn met folie.

Stap 6: Het vullen

Als de folie eenmaal naar tevredenheid ligt, is het zaak de gehele bodem nog eens te bedekken. Dit keer met vijversubstraat, die zullen bijdragen aan een stabiel vijvermilieu. Vervolgens is het zaak de bodem van de vijver aan te leggen. Gebruik hiervoor enkel vijveraarde, en geen tuinaarde of potgrond! Hier zitten te veel voedingsstoffen in, waardoor de vijver troebel zal worden, en dat zou zonde zijn van het harde werk. Wanneer de bodem er netjes bij ligt, is het tijd voor het moment waar u al deze tijd naartoe hebt gewerkt: het vullen van de vijver met water. Gebruik hiervoor helder kraanwater, regenwater of bronwater is hiervoor vaak minder geschikt en zal de vijver wederom troebel maken.

Stap 7: De beplanting

Binnen 24 uur na het vullen van de vijver met water moeten er zuurstofplanten in de vijver geplant worden, om algenvorming tegen te gaan. Als deze er eenmaal in staan, kunt u op uw gemak de andere planten in de vijver planten. Hierbij is het handig om het vijverontwerp erbij te houden, omdat u hier waarschijnlijk al een overzicht gemaakt heeft van het soort planten dat op ieder plateau moet komen. Sowieso hebben bepaalde planten een minimale of maximale diepte nodig om goed te kunnen groeien, zo komen waterlelies in het diepste deel van de vijver, terwijl moerasplanten geplant worden in het het meest ondiepe deel van de vijver.

Stap 8: De afwerking

Nu het water in de vijver zit en de planten gepoot zijn, kunt u beginnen met de afwerking van de vijver. Vooral de rand is hierbij een belangrijk punt, zorg ervoor dat u deze iets verhoogt ten opzichte van de tuinaarde om de vijver heen. Daarnaast is het ook zaak de vijverfolie te knippen en de randen netjes weg te werken. Dit kunt u bijvoorbeeld doen met stoeptegels of bakstenen. Ook hiervoor geldt: volg de afwerking zoals u deze bedacht heeft in het originele vijverontwerp. Wanneer u helemaal tevreden bent met de vijver kunt u er natuurlijk nog voor kiezen om vissen, kikkers en andere bewoners aan de vijver toe te voegen. Nu is de vijver compleet, kunt het hele jaar door genieten van de nieuwe toevoeging aan uw tuin, veel plezier!

Hulp nodig?

Hulp nodig?

Laat ons weten waar je naar op zoek bent!

Velden met * zijn verplicht.