Vandaag geopend van 09:00 t/m 18:00

Vijver aanleggen

Vijver aanleggen

Het voorjaar is een goede tijd om een vijver aan te leggen, omdat de planten en waterkwaliteit zich aan het begin van het groeiseizoen snel zullen ontwikkelen. U kunt een vijver ook in het najaar aanleggen, maar dan kunt u deze pas het erop volgende voorjaar beplanten. Een vijver aanleggen is best een klus, mede afhankelijk van de grootte ervan en of u bijvoorbeeld kiest voor een kant-en-klare vijverbak of voor een bodem van vijverfolie. Maar het is altijd een aanwinst voor de tuin, voor uzelf én voor tal van insecten en kleine dieren.

Tips vijver aanleggen

  • Er is veel keuze op het gebied van vijvers. Afhankelijk van uw smaak, de architectuur van uw huis en de stijl en grootte van uw tuin kunt u kiezen voor een organisch gevormde zwem- of visvijver of voor bijvoorbeeld een strakke, verhoogde spiegelvijver.
  • De plaatsbepaling is heel belangrijk. Waterplanten houden van minstens 6 uur zonlicht per dag en ook vissen houden van een beetje warmte. Plaats de vijver niet te dicht bij bomen of grote struiken, met het oog op afvallend blad dat de vijver vervuilt. Probeer de vijver ook zó te plaatsen dat u er vanuit huis of vanaf het terras goed zicht op hebt, zodat u er zo veel mogelijk plezier van hebt. En vergeet niet rekening te houden met eventuele elektriciteitskabels en riolerings- of drainagebuizen.
  • De grootte en diepte van de vijver en de afwerking van de vijverranden zijn bepalend voor welk soort beplanting en vissen erin gedijen. Creëer daarom verschillende waterdieptes. Moeras- en oeverplanten houden van ondiepe zones. Zuurstofplanten groeien het best op een diepte van circa 50 centimeter en om vissen gezond de winter door te laten komen is een diepte van minstens 80 centimeter nodig. De verschillende soorten waterlelies hebben elk een andere, specifieke diepte nodig. Kijk daarom goed op het plantenlabel of laat u hierover informeren in ons tuincentrum in Dendermonde.
     

Extra vijvertips

  • Let bij de aanleg ook op eventueel benodigde elektrische leidingen voor de aansluiting van vijverapparatuur of -verlichting.
  • Controleer voordat u een natuurlijke vijver met een bodem van vijverfolie gaat uitgraven de weersverwachting. Stortbuien kunnen de vijverkuil blank zetten en de in de kuil aangebrachte plateaus beschadigen.
  • Behandel een met leidingwater gevulde vijver meteen met Bacterial van Velda, zodat het water geschikt wordt als vijverwater. De bacteriën versnellen en versterken de ontwikkeling van het biologisch evenwicht in de vijver. 
  • Een vijver moet veilig zijn voor kleine kinderen. Plaats er dan een metalen rooster over of een hekje omheen.
  • Denk ook aan egels die in de vijver kunnen vallen wanneer ze eruit komen drinken. Zorg voor een geleidelijk oplopende vijverrand of plaats een plank of eendentrapje in de vijver.

Bezoek ons tuincentrum in Dendermonde voor meer tips en informatie over het aanleggen van je vijver. 

 

In 8 stappen een vijver aanleggen
 

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Stekken in 11 stappen

Hierbij een handig stappenplan voor hoe je dat doet: stekken!

Lees meer...
Nu doen: stekken!

Wij geven je tips voor het nemen van zomerstekken.

Lees meer...
Tips tegen hittestress voor mens en dier

Lees onze tips tegen hittestress voor mens en dier.

Lees meer...
Gebruik lavendel in je huis en keuken!

Ontdek alles over lavendel voor gebruik in huis.

Lees meer...
Hulp nodig?

Hulp nodig?

Laat ons weten waar je naar op zoek bent!

Velden met * zijn verplicht.