Vandaag geopend van 09:00 t/m 18:00

Maak je vijver winterklaar met deze 5 handige tips!

Maak je vijver winterklaar met deze 5 handige tips!
Met de winter voor de deur beginnen veel vijverliefhebbers zich voor te bereiden op het koudere seizoen. Een belangrijk onderdeel van deze voorbereiding is het winterklaar maken van je vijver. Dit zorgt ervoor dat zowel je vijver als jouw vissen gezond de winter doorkomen. Hier zijn enkele essentiële stappen die je kunt volgen.
 
  1. Verwijder dode planten en bladeren: Afgevallen bladeren kunnen het water vervuilen en algengroei bevorderen. Gebruik een vijvernet om het drijvende afval te verwijderen en knip afgestorven planten terug.
  2. Zorg voor een goede waterkwaliteit: Voeg in de herfst bacteriën toe om het biologisch evenwicht te bevorderen. Dit helpt om het vijverslib en organisch afval af te breken.
  3. Check de vijverpomp en filter: Een goed functionerende pomp en filter zijn essentieel voor een gezonde vijver. Zorg ervoor dat ze vrij zijn van vuil en indien nodig, vervang of reinig ze. In de winterperiode neemt de algengroei af. Omdat de uv-lamp in deze periode geen effect heeft, kun je deze gerust uitschakelen.
  4. Plaats een ijsvrijhouder: Wanneer de vijver dichtvriest, kan een ijsvrijhouder zorgen voor zuurstoftoevoer en gasuitwisseling. Dit voorkomt dat schadelijke gassen zich ophopen in de vijver.
  5. Voedingspatroon vissen: Als de temperatuur daalt, vermindert de stofwisseling van de vissen. Verminder de hoeveelheid voer en schakel over op speciaal wintervoer. Stop helemaal met voeren als de temperatuur onder de 6°C komt.

Daarnaast is belangrijk dat de vijver diep genoeg is. Als je vijver niet diep genoeg is, kunnen vissen bevriezen. Overweeg om de vijver dieper te maken of verplaats de vissen naar een binnenlocatie tijdens de koudste maanden.

Het winterklaar maken van je vijver kan in eerste instantie misschien als een uitdaging klinken, maar met de juiste zorg en aandacht kan je ervoor zorgen dat je vijver en zijn bewoners gezond en wel de winter doorkomen. Het is de investering in tijd en moeite meer dan waard!
 

Alles voor de vijver
 

Vijver-winterklaar-maken

Tags:

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Parasol in het zonnetje!

Bij Tuincenter Vincent in Dendermonde zetten we de parasol graag in het zonnetje! Waarom kunt u als trotse tuineigenaar eigenlijk niet zonder deze handige schaduwmaker? 

Lees meer...
Kruiden(ijs)thee uit eigen tuin

Wat is er nu lekkerder dan een verfrissende of verkwikkende (ijs)thee, op een mooie, zomerse dag?

Lees meer...
Moestuinieren in juli

Hier volgt een flinke dosis inspirerende moestuintips voor de maand juli.

Lees meer...
Nu doen: neem zomerstekken

Hier een praktisch stappenplan voor het nemen van zomerstekken.

Lees meer...
Hulp nodig?

Hulp nodig?

Laat ons weten waar je naar op zoek bent!

Velden met * zijn verplicht.