Vandaag zijn wij helaas gesloten

Vijveronderhoud

Gezond water in uw vijver is belangrijk. Een vijver die biologisch in evenwicht is, vraagt een minimum aan onderhoud. Test regelmatig het vijverwater om de kwaliteit van uw vijver te meten. Span in de herfst een fijnmazig net over de vijver om bladeren te weren. Richt u in het voorjaar op het splitsen en verplanten van uw waterplanten. Verwijder in de zomer het slib uit uw vijver. Ontdek hoe u het water in uw vijver gezond houdt en sla al uw benodigdheden in bij Tuincenter Vincent.

Toon filters Verberg filters
€   - 
Wis selectie
1 - 36 van 120 producten

Gezond vijverwater in ieder seizoen

Uw vijver is een sieraad in uw tuin waar u het hele jaar door van wilt genieten. Bij ieder seizoen past een andere vorm van onderhoud:

  • vijver in het voorjaar: snoei in de lente de zuurstofplanten in uw vijver terug. Selecteer uit de afgesneden plantdelen nieuwe uitlopers en plant deze opnieuw. Zo ‘verjongt’ u uw waterplanten;
  • vijver in de zomer: snoei ook in de zomer regelmatig uw waterplanten. Installeer een luchtpomp om het zuurstofgehalte in het water op peil te houden.
  • vijver in het najaar: verwijder in de herfst bladeren uit het water. Zo zorgt u voor gezond water vrij van algen. Leg een afdeknet over uw vijver om in de toekomst bladeren en takken uit de vijver te houden;
  • vijver in de winter: voorkom dat uw vijver dichtvriest door luchtstenen in het water te hangen of maak gebruik van vijververwarming.​

Vijveronderhoud in nat seizoen

Tips om uw vijverwater gezond te houden

Wilt u bij de aanleg van uw vijver gelijk goed beginnen? Plaats dan zuurstofplanten in het water. Deze helpen bij het afbreken van organisch afval en zorgen dus voor gezond water waarin algen geen schijn van kans hebben. Plant uw vijverplanten in mei en snoei ze enkele keren per jaar. Vervang regelmatig een derde van het water door schoon leidingwater. Maak uw vijver ook regelmatig schoon door bladeren en ander afval uit het water te halen. Tot slot is het zeer belangrijk om de algengroei in uw vijver tegen te gaan. Algen ontstaan door een tekort aan zuurstof en een overvloed aan voedingsstoffen. Het plaatsen van een filter, het verhogen van de waterhardheid en het verhogen van de hoeveelheid CO2 zullen allemaal bijdragen aan een algenvrije vijver.

Tuinvijver met helder, gezond water

Een vijverpomp installeren

Een vijverpomp draagt bij aan een goede waterkwaliteit en vergt in ruil daarvoor maar weinig onderhoud. Vergeet niet het filter van de pomp te reinigen. Dit kan het best in het najaar. Doe dit met lauwwarm water. Bij Tuincenter Vincent vindt u allerlei soorten pompen voor uw vijver, evenals losse onderdelen en accessoires.

EEN GEZONDE VIJVER BIJ TUINCENTER VINCENT

Wilt u meer weten over het onderhoud van uw vijver, zodat u altijd kunt genieten van gezond water? Bezoek ons tuicentrum en vraag een van onze medewerkers gerust om advies. Zij staan altijd voor u klaar en helpen u graag bij het beantwoorden van vragen. Hopelijk zien wij u snel langskomen!

Alles om uw vijver te onderhouden

Hulp nodig?

Hulp nodig?

Laat ons weten waar je naar op zoek bent!

Velden met * zijn verplicht.