Vandaag geopend van 09:00 t/m 18:00

Zweefalgen bestrijden

Groen vijverwater wordt veroorzaakt door de zweefalg. Deze alg komt vaak voor in jonge vjivers met voedselrijk water en veel zonlicht. Zweefalgen zorgen ervoor dat het vijverwater groen ziet en deze algen groeien razendsnel. Hierdoor zal de groei van zuurstofplanten afnemen en zijn vissen niet meer zichtbaar. 

Toon filters Verberg filters
€   - 
Wis selectie
1 - 10 van 10 producten

Wat zijn zweefalgen?

Zweefalgen zijn een soort van micro-organismen die vrij drijven in het oppervlakte van het water. Ze komen vaak voor in zoetwater en ze zijn vaak te zien als een groene aanslag op het oppervlak van het water. Zweefalgen groeien snel wanneer de omstandigheden gunstig zijn, zoals bij hoge temperaturen, veel zonlicht en hoge concentraties van stikstof en fosfor in het water.
 
Zweefalgen kunnen een groot probleem vormen voor een vijver of meer, omdat ze de waterkwaliteit kunnen aantasten, door de zuurstofgehalte te verminderen, de pH-waarde te veranderen en het uiterlijk van het water te verminderen. Zweefalgen kunnen ook invloed hebben op de planten en dieren die in het water leven.
 
Het is belangrijk om te weten dat zweefalgen een natuurlijk onderdeel zijn van een vijver of meer, maar wanneer hun groei ongecontroleerd is, kan dit problemen veroorzaken. Door regelmatig de waterwaardes te testen en te handelen wanneer deze buiten de normale waarden liggen, kan de groei van de zweefalgen worden beperkt en een gezonde vijver behouden worden.
 

Zweefalgen bestrijden in de vijver

Voorkom groen water en bestrijd de zweefalgen. Dit kunt u op diverse manieren doen:

  • Waterplanten toevoegen die boven water leven zoals: drijfplanten, waterlelies en moerasplanten. Bedek het wateroppervlak voor ongeveer 40% met planten.
  • Test regelmatig de GH-waarde van uw vijverwater. Hier kunt u een test set voor gebruiken. 
  • Activeer micro-organismen door gebruik te maken van bodemsubstraat

Let op: Het groen water kan verdwijnen, maar dan wordt niet altijd de oorzaak weggenomen. In sommige gevallen blijft de groei van de zweefalg doorgaan. Een blijvende oplossing is een UV-C filter. Deze filter heeft een ultraviolette straling die zweefaglen, schimmels en andere ziektekiemen doodt.

Hulp nodig?

Hulp nodig?

Laat ons weten waar je naar op zoek bent!

Velden met * zijn verplicht.