Vandaag geopend van 09:00 t/m 18:00

Vijverbeluchters

In een vijver is zuurstof uiterst belangrijk. Een diversiteit aan vissen, planten en kleine organismen bevinden zich op weinig ruimte en hebben nood aan zuurstof. Het is zowel in de zomer als in de winter raadzaam om voor voldoende zuurstofuitwisseling te zorgen in de vijver. Wij raden dan ook aan om in alle seizoenen een vijverbeluchter of luchtpomp te gebruiken. Zo schept u een optimaal en gezond vijvermilieu. De luchtpompen van Oase en Velda verzenden wij zowel over heel België als Nederland.

Toon filters Verberg filters
€   - 
Wis selectie
1 - 5 van 5 producten

Wat doet een luchtpomp?

Een luchtpomp voegt niet actief zuurstof toe aan het water, maar zorgt ervoor dat het water de mogelijkheid krijgt om zuurstof op te nemen. Dieper gelegen water wordt door de luchtbellen mee omhoog gestuwd naar de oppervlakte om daar zuurstof uit de buitenlucht op te nemen.

Voor een gezond vijvermilieu, waarin vissen en planten prima gedijen, is het raadzaam om zowel in de filter als in de vijver beluchting te voorzien. Voldoende zuurstof is essentieel voor al het leven in uw vijver en is dus voor iedere vijver belangrijk. Een luchtpomp of beluchter zorgt voor:  

  • een betere werking van de filter. De vijverbacteriën in de filter en vijver hebben zuurstof nodig om te kunnen werken en vermeerderen. Hoe meer bacteriën, hoe zuiverder het water.
  • gezonde en actieve vissen. In de lente en zomer wordt het water warmer. Hoe hoger de watertemperatuur, hoe lager het zuurstofgehalte in het water. Als de vissen aan de oppervlakte komen happen, is er gebrek aan zuurstof. In het ergste geval leidt dit tot vissterfte. Door beluchting kunt u de zuurstofwaarde verhogen en zo zuurstoftekort voorkomen.
  • beweging in het water. Door de waterverplaatsing zal organisch afval eerder de filter bereiken wat goed is voor de kwaliteit en helderheid van het vijverwater. Stilstaand water is een infectiebron.
  • zuurstof in het water na het verwijderen van algen. Overdag zorgen vijverplanten en algen voor zuurstof in het water. Heeft u het water behandeld tegen algen? Dan valt een zuurstofbron weg en dient deze door beluchting te worden gecompenseerd.
  • het ijsvrijhouden van het wateroppervlak. Een dichtgevroren vijver kan nefast zijn voor vijvervissen. Gevaarlijke gassen die bijvoorbeeld ontstaan door rottende plantenresten hopen zich op onder de ijslaag en kunnen niet meer ontsnappen aan het wateroppervlak als de vijver volledig is dichtgevroren.

vijverbeluchter tuincentrum vincent

Hoe werkt een luchtpomp of vijverbeluchter?

De meeste luchtpompen staan naast de vijver. De pomp zuigt lucht aan en duwt deze onder druk door de luchtslang naar de luchtsteen of luchtverdeler die in de vijver hangt of staat. De luchtbellen zorgen voor een zuurstoftoename in het water en voeren schadelijke gassen af die zich in de diepere waterlagen bevinden. De beluchters van Oase en Velda zijn uitgerust met een robuuste behuizing, hebben een laag geluidsniveau en lange levensduur.

Een officiële formule om de benodigde capaciteit van een zuurstofpomp te berekenen, is er niet. U dient vooral rekening te houden met een aantal eigenschappen van uw vijver:

  1. de grootte van de vijver. Hoe groter de waterinhoud, hoe meer vermogen de luchtpomp nodig heeft;
  2. de aanwezigheid van vissen en waterplanten. Hoe meer vissen er in de vijver leven, hoe meer zuurstof het water nodig heeft. Een koivijver heeft sowieso meer nood aan een efficiënte beluchting dan een siervijver met zuurstofplanten;
  3. de ligging van de vijver.

Bodemdrains als beluchters

In grotere vijvers worden vaak geen traditionele luchtpompen geplaatst. Luchtslangen die in de vijver lopen, zijn nou niet echt mooi om zien. Om deze vijvers voldoende te beluchten, worden beluchte bodemdrains geïnstalleerd. Deze bodemdrains kunt u op bestelling bij Tuincentrum Vincent in Dendermonde aankopen.

Wat moet ik doen als de vijver dichtvriest?

Het dichtvriezen van de vijver is op zich geen probleem. Het zijn de schadelijke gassen zoals CO2 die niet kunnen ontsnappen van onder de ijslaag die gevaarlijk zijn en vissterfte kunnen veroorzaken. Hak echter nooit een opening in het ijs, want de trillingen kunnen schadelijk zijn voor de vissen. Een beluchter installeren waarvan de luchtbellen het wateroppervlak plaatselijk open houden of een ijsvrijhouder in de vijver plaatsen, zijn betere opties.

Vriest de vijver toch helemaal dicht ondanks deze maatregelen? Dan hoeft u de eerste dagen niks te ondernemen. Is de vijver echter meer dan een week aaneengesloten bevroren, dan zet u een pan met heet water op het ijs die dan langzaam door het ijs zal zakken.

Hulp nodig?

Hulp nodig?

Laat ons weten waar je naar op zoek bent!

Velden met * zijn verplicht.