Vandaag geopend van 09:00 t/m 18:00

UVC lampen

UVC-lampen zijn de drijvende motor achter uw UVC-apparaat. Zij zorgen ervoor dat uw vijverwater vrij is van algen en bacteriën. Wij hebben alle types UV-lampen steeds op voorraad in onze 1000m² grote vijverafdeling. 

Tip: 
Vervang jaarlijks de UV-lamp voor een optimaal resultaat.

Toon filters Verberg filters
€   - 
Wis selectie
1 - 16 van 16 producten

Wat is een UVC-lamp?

UV-lampen worden in vijvers ingezet voor waterreiniging. Dit gebeurt door gebruik te maken van UVC filters, die het water langs de UVC-lampen pompen. De lampen doden zweefalgen, ziektekiemen en schimmels in het water en zorgen dus voor een heldere en gezonde vijver. Zowel UVC-toestellen als UVC-lampen zijn verkrijgbaar bij Tuincenter Vincent, in allerlei soorten en maten. Let wel dat u nooit een UVC-lamp zonder UVC-toestel in het water plaatst. De straling van de lamp is namelijk schadelijk voor alle organismen in het water, en het UVC-toestel zorgt ervoor dat die alleen maar wordt losgelaten op de ongewenste levensvormen in uw vijver.

UVC-lampen zijn enorm geschikt voor vijvers met veel vissen en/of weinig planten. Ook grote vijvers en vijvers die veel in de zon liggen hebben erg veel baat bij de toevoeging van een UVC filter met UVC-lamp erin. Belangrijk om rekening mee te houden is dat UVC-lampen soms ook goede micro-organismen in de vijver doden, waardoor het nodig kan zijn bacteriesupplementen toe te voegen aan het water.
 

Hoeveel UVC-lampen heb ik nodig?

Voor de meeste vijvers zal één UVC-lamp volstaan. Het is overigens wel belangrijk om ervoor te zorgen dat deze lamp het goede wattage heeft. Het wattage van de UV filter bepaalt de sterkte van de lamp. Veel fabrikanten zeggen dat 1 watt per m3 voldoende filtering geeft, maar vaak is het nodig een sterkere lamp te plaatsen. Hoe weet u precies welke sterkte uw UVC-lamp moet hebben? Volg dan deze handige stappen:

  • Zitten er maar weinig planten en vissen in uw vijver? Vermenigvuldig dan de inhoud van uw vijver per duizend liter met 2 à 3 watt. Heeft u al wat meer planten en vissen in uw vijver, dan doet u dit met 3 à 4 watt en bij een zware bezetting aan planten en vissen met 4 à 5 watt.

  • Ligt uw vijver grotendeels in de zon? Tel dan per 1000 liter nog 1 watt op bij het wattage dat u nu heeft.

  • Komt u uit op een wattage boven de 55? Dan wordt het lastig om een lamp te vinden die voldoende krachtig is. In dat geval is het handig om voor meerdere UVC-toestellen en UVC-lampen te kiezen.
     

Wanneer een UVC-lamp vervangen?

Na langdurig gebruik zal de UVC-lamp in uw filter in efficiëntie afnemen. Dat betekent dat het tijd is om deze te vervangen. De meeste UVC-lampen zullen na ongeveer 6000 branduren aan vervanging toe zijn. Het beste kunt u dit doen in het na- of voorjaar. Gedurende deze tijd zullen ziektekiemen en zweefalgen zich het minst snel vermenigvuldigen dus dan kan de vijver de lamp wel even missen. Een nieuwe UVC-lamp van goede kwaliteit haalt u natuurlijk altijd bij Tuincenter Vincent!
 

UV-lamp voor de vijver

Een UV-lamp voor de vijver is een essentieel hulpmiddel om een gezonde en heldere vijveromgeving te behouden. Deze lampen zijn speciaal ontworpen om ultraviolette straling uit te zenden, waardoor schadelijke micro-organismen zoals algen, bacteriën en parasieten worden gedood. Wanneer het water door de UV-lamp stroomt, worden de cellen van deze micro-organismen vernietigd, waardoor hun groei en verspreiding worden geremd. Dit helpt bij het handhaven van een evenwichtig ecosysteem in de vijver en voorkomt dat het water troebel wordt. 
 

Niet gevonden wat u zoekt? Bel of mail de vijverexperts van Tuincentrum Vincent in Dendermonde, gelegen tussen Aalst en Sint-Niklaas.
052/21.14.014 of info@tuincenter-vincent.be

Hulp nodig?

Hulp nodig?

Laat ons weten waar je naar op zoek bent!

Velden met * zijn verplicht.