Buxus: de schaar erin!

Buxus: de schaar erin!

Buxus is een trage groeier, dus geen haar op uw hoofd dat eraan denkt om er nog eens fors in te knippen? Precies de foute redenering, want snoeien doet groeien. Waar u snoeit, gaan de twijgen zich immers vertakken. Enkel met een geregelde snoei krijgt u dus een dichte, mooie struik of snoeivorm.

Wanneer de buxus snoeien?

Buxus snoeit u bij voorkeur twee keer per jaar: een eerste keer in mei, een tweede keer voor half september. Snoeit u later, dan gaat de buxus niet in rust, maar krijgt hij nog een groeispurt. Jong blad dat dan nog wordt gevormd, is nog niet tegen de eerste vorst opgewassen.

Wacht voor het snoeien een bewolkte dag af; op een zonnige dag verdampt er langs de ‘snoeiwondjes’ veel vocht, zodat de bladrandjes bruin verkleuren. En dat is geen fraai gezicht.

Waarmee de buxus snoeien?

Gebruik, zeker voor buxushagen, een scherpe schaar, bij voorkeur een manuele heggenschaar. Met een elektrische schaar gaat het wel sneller, maar het resultaat is minder mooi omdat zo’n schaar eerder scheurt dan knipt. Voor snoeivormen kunt u ook een speciale buxusschaar, een snoeischaar of zelfs een gewone schaar gebruiken. Op voorwaarde dat ze goed scherp zijn natuurlijk.

Tip: Sproei de planten nat voor u begint te snoeien; dat werkt veel makkelijker. Of houd een emmer water binnen handbereik en dompel uw snoeischaar daar af en toe in onder.

Hoe snoei je een buxus?

Bij het snoeien van een haag(je) kunt u gebruik maken van een touw. Zet daarvoor vier stokken op de vier hoeken van de haag – bij een lange haag ook tussenin – en span het touw daartussen.  Maak de bovenkant van de haag smaller dan de onderkant; zo krijgt de struik overal genoeg zonlicht. Begin bij het snoeien van een buxusbol aan de bovenkant. Werk van daaruit naar de zijkanten toe en houd daarbij de heggenschaar op zijn kop om mooie rondingen te kunnen maken. Kijk bij het vormsnoeien  af en toe van op een afstand naar uw buxus; zo ziet u beter waar en of u nog moet corrigeren.

En het snoeisel

Buxus kunt u makkelijk zelf stekken. De snoei is daarvoor het uitgelezen moment. Weggesnoeide takjes van ± 5 cm zijn geschikt.  Verwijder de onderste blaadjes en schraap met uw nagel een dun laagje bast weg. Dompel de uiteinden van de stekjes eventueel in stekpoeder. Zet ze dicht tegen elkaar aan in een schaal met stekgrond.  Geef water en trek een transparante plastic zak over de schaal.  Blaas er lucht in en maak goed dicht met een elastiekje. Zet de schaal zo op een beschaduwde plek in de tuin.  Haal na ongeveer drie weken de plastic zak weg en laat de schaal nog  een viertal maanden staan. Houd de grond goed vochtig. Voel daarna of de stekjes wortel hebben geschoten en plant ze meteen of volgend voorjaar uit.

Extra tip

Leg bij het snoeien van een buxushaag of grote snoeivorm een oud laken onder de struik; zo moet u het snoeisel achteraf niet bijeen rapen.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Vakantietips voor de tuin

De eerste mensen zijn al vertrokken naar het zonnige Zuiden of exotische oorden, voor een heerlijke zomervakantie. Als je na je vakantie weer thuiskomt wil je natuurlijk liever niet een zieltogende tuin aantreffen, met verdroogde planten, een verpieterd gazon of een oerwoud van onkruid. Met deze 10 tuintips voorkom je dat!

Lees meer...
Maak een pluktuin of bloemenborder!

In Engeland hebben veel mensen een hoek of bloembed in hun tuin gereserveerd voor bloemen waarmee ze zelf de mooiste boeketten kunnen maken. Waarom doen wij dat eigenlijk niet? Een fleurige pluktuin is makkelijk te realiseren en je bespaart er een hoop kosten bij de bloemist mee!

Lees meer...
Zomerse moestuinklussen

Het is zomer en je kunt nu heerlijk lang lekker buiten zijn. Tussen het luieren in de tuin of op het balkon door kun je een paar klusjes doen om ervoor te zorgen dat je optimaal kunt genieten van een rijke oogst van eigen bodem. Of je nu een heuse moestuin of een eetbare tuin, border of bak met groenten, kruiden of fruit hebt.

Lees meer...
Tuintips juli

Het is hoogzomer en we zijn zoveel mogelijk buiten, om te zonnebaden, te barbecueën en ontspannen te genieten van de bloemen, bijen, vlinders en van de vogels die een slokje komen nemen uit de drinkschaal of er enthousiast spetterend in badderen. Steek af en toe de handen uit de mouwen om ervoor te zorgen dat de tuin nog zo lang mogelijk mooi en fleurig blijft.

Lees meer...