Buxus: de schaar erin!

Buxus: de schaar erin!

Buxus is een trage groeier, dus geen haar op uw hoofd dat eraan denkt om er nog eens fors in te knippen? Precies de foute redenering, want snoeien doet groeien. Waar u snoeit, gaan de twijgen zich immers vertakken. Enkel met een geregelde snoei krijgt u dus een dichte, mooie struik of snoeivorm.

Wanneer de buxus snoeien?

Buxus snoeit u bij voorkeur twee keer per jaar: een eerste keer in mei, een tweede keer voor half september. Snoeit u later, dan gaat de buxus niet in rust, maar krijgt hij nog een groeispurt. Jong blad dat dan nog wordt gevormd, is nog niet tegen de eerste vorst opgewassen.

Wacht voor het snoeien een bewolkte dag af; op een zonnige dag verdampt er langs de ‘snoeiwondjes’ veel vocht, zodat de bladrandjes bruin verkleuren. En dat is geen fraai gezicht.

Waarmee de buxus snoeien?

Gebruik, zeker voor buxushagen, een scherpe schaar, bij voorkeur een manuele heggenschaar. Met een elektrische schaar gaat het wel sneller, maar het resultaat is minder mooi omdat zo’n schaar eerder scheurt dan knipt. Voor snoeivormen kunt u ook een speciale buxusschaar, een snoeischaar of zelfs een gewone schaar gebruiken. Op voorwaarde dat ze goed scherp zijn natuurlijk.

Tip: Sproei de planten nat voor u begint te snoeien; dat werkt veel makkelijker. Of houd een emmer water binnen handbereik en dompel uw snoeischaar daar af en toe in onder.

Hoe snoei je een buxus?

Bij het snoeien van een haag(je) kunt u gebruik maken van een touw. Zet daarvoor vier stokken op de vier hoeken van de haag – bij een lange haag ook tussenin – en span het touw daartussen.  Maak de bovenkant van de haag smaller dan de onderkant; zo krijgt de struik overal genoeg zonlicht. Begin bij het snoeien van een buxusbol aan de bovenkant. Werk van daaruit naar de zijkanten toe en houd daarbij de heggenschaar op zijn kop om mooie rondingen te kunnen maken. Kijk bij het vormsnoeien  af en toe van op een afstand naar uw buxus; zo ziet u beter waar en of u nog moet corrigeren.

En het snoeisel

Buxus kunt u makkelijk zelf stekken. De snoei is daarvoor het uitgelezen moment. Weggesnoeide takjes van ± 5 cm zijn geschikt.  Verwijder de onderste blaadjes en schraap met uw nagel een dun laagje bast weg. Dompel de uiteinden van de stekjes eventueel in stekpoeder. Zet ze dicht tegen elkaar aan in een schaal met stekgrond.  Geef water en trek een transparante plastic zak over de schaal.  Blaas er lucht in en maak goed dicht met een elastiekje. Zet de schaal zo op een beschaduwde plek in de tuin.  Haal na ongeveer drie weken de plastic zak weg en laat de schaal nog  een viertal maanden staan. Houd de grond goed vochtig. Voel daarna of de stekjes wortel hebben geschoten en plant ze meteen of volgend voorjaar uit.

Extra tip

Leg bij het snoeien van een buxushaag of grote snoeivorm een oud laken onder de struik; zo moet u het snoeisel achteraf niet bijeen rapen.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Bloembakken en potten vullen doet u zo

Het aanbod aan eenjarige- en perkplantjes is nu op zijn hoogtepunt. Na de IJsheiligen (15 mei) kunt u al dat moois met een gerust gemoed een plaatsje geven op uw terras of vensterbank. Een kleurrijke zomer gegarandeerd!

Lees meer...
Het wordt een prachtig lente- of communiefeest!

Nog een lente- of communiefeest in het vooruitzicht? Met deze decoratietips wordt het prachtig.

Lees meer...
Mei in de moestuin

Elke maand geven we tips weg en omdat moestuineren nu eenmaal hip & happening is geven we nu ook zestien moestuinier tuintips waarmee u weer lekker buiten aan de slag kunt gaan!

Lees meer...
Pioenen: blikvangers in tuin en vaas

Uw geduld wordt niet langer op de proef gesteld: vanaf half mei zijn ze er weer, de prachtige pioenen. Bescheidenheid is niet hun belangrijkste eigenschap, wel integendeel. In de border én in de vaas trekken ze alle aandacht naar zich toe. Hun schoonheid is ook nauwelijks te evenaren.

Lees meer...