Vandaag geopend van 09:00 t/m 18:00

Hagen snoeien

Hagen snoeien

Hoe vaker een heg gesnoeid wordt, hoe voller deze zal worden, want snoei stimuleert de groei. Minimaal één keer per jaar is voor de meesten heggen genoeg. Voor een aantal heesters geldt dat ze beter groeien als ze twee of drie keer per jaar gesnoeid worden. Het beste is om dat tussen juni en september te doen.

Eén snoeibeurt per jaar (eind juli/begin augustus):
Hulst (Ilex, eind juli/begin augustus)
Laurierkers (Prunus laurocerasus, juli/begin augustus)
Vuurdoorn (Pyracantha, juli/begin augustus)

Twee keer per jaar (de eerste keer in juni, de tweede keer in augustus)
Berkhaag (Carpinus)
Beukhaag (Fagus)
Meidoorn (Crataegus)
Schijnhulst (Osmanthus)

Drie keer per jaar snoeien (in juni, begin augustus en eind september):
Berberis (Mahonia)
Liguster
Spaanse aak of veldesdoorn (Acer campestre)

Coniferen snoeien
Er zijn twee groepen coniferen: schubconiferen (deze worden meestal voor een haag gebruikt) en naaldbomen, zoals dennen, ceders, sparren en taxus. De beste tijd om een coniferenhaag te snoeien is eind mei/begin juni, in ieder geval vóór de langste dag. Om een coniferenhaag netjes de winter in te laten gaan snoeit u hem eind september nog een keer.

Snoeitips

  • Snoei op een bewolkte dag, dan is er minder kans op verbranding.
  • Gebruik een scherpe (elektrische) heggenschaar.
  • Snoei nooit tot in het oude hout, maar laat altijd groene takken zitten, want een haag zal hierop niet meer uitlopen (behalve de taxus).
  • Snoei alleen de jonge groene scheuten aan de buitenkant, circa 10 centimeter per snoeibeurt
  • Knip de coniferenhaag altijd in een puntvorm (van onderen breder dan van boven). Zo valt er overal voldoende zonlicht en groeit hij gelijkmatig op.
  • Snoei bij de snelgroeiende Leylandii-conifeer ook regelmatig enkele dikkere takken dieper in de plant weg. Snoei ze net boven een naar binnen wijzende tak af, de nieuwe groei zal dan naar binnen zijn en niet naar buiten. Zo zakt de conifeer niet uit.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Pinksterbloemen en een wilde bloemenweide

Zie je ook bijna geen pinksterbloemen meer in de weilanden? Net als veel andere inheemse, wilde planten verdwijnen die helaas in rap tempo. Niet goed voor de biodiversiteit. Daarom geeft ons tuincentrum je nu graag tips voor het aanleggen van een wilde bloemenweide. Leuk klusje om mee te beginnen in het pinksterweekend!

Lees meer...
IJsheiligen: kuip- en potplanten verzorgen

Je hebt er vast wel eens van gehoord: IJsheiligen. Wist je dat je daarna echt de bloemetjes buiten kunt zetten? Ons tuincentrum legt uit hoe dit zit en hoe je dat doet.

Lees meer...
Top 10 hemelsblauwe bloemen

We wensen je een heel fijne Hemelvaartsdag met hopelijk een hemelsblauwe lucht, een stralend zonnetje én wat hemelsblauwe bloemen.

Lees meer...
Tuinmaand mei: 15 tips

Er is nu van alles te doen om de tuin, het balkon of (dak)terras fris en fleurig te maken. Ons tuincentrum zet 15 klussen en klusjes voor deze maand op een rij. Fijn en ontspannend om te doen, zeker bij een stralend lentezonnetje.  

Lees meer...
Hulp nodig?

Hulp nodig?

Laat ons weten waar je naar op zoek bent!

Velden met * zijn verplicht.