Vandaag zijn wij helaas gesloten

Herken de kever

Herken de kever

Bloemen en bladeren ontluiken. Prachtig om te zien! Maar al dat prille groen vertoont soms opeens rare gaten. En wat is dat voor eng kevertje daar op die plant? Naast slakken en bladluizen moeten we nu ook kevers in de gaten houden!

Vervelende larven en kevers
Er zijn verschillende soorten kevers die het op bepaalde planten gemunt hebben. Zo kan de sneeuwbal (Viburnum) belaagd worden door het bruine Viburnumhaantje. Dat kevertje vreet graag gaten in het blad van deze sierheester. Bekend, en berucht, is het rode leliehaantje, dat alle planten van de leliefamilie aanvreet, dus ook keizerskronen en lelietjes-van-dalen, zowel de bladeren als de bloemen. Ook de staalblauwe muntbladhaan en de gevreesde taxuskever zijn we liever kwijt dan rijk. Ook hun larven brengen schade toe, vooral aan de wortels van planten. En daarbij beperkt de donkergrijze, gegroefde taxussnuitkever zich niet alleen tot de taxus, maar doet hij zich ook tegoed ook andere struiken, primula’s en vruchtdragende planten, zoals aardbeien, druiven, vijgen en frambozen. Zijn ondergrondse larven belagen ook veel pot- en kuipplanten, die dan zomaar opeens het loodje kunnen leggen.

Bestrijdingsmethoden

  • Natuurlijke vijanden, die graag kevers verschalken, zijn vogels, zoals het koolmeesje, maar ook (kriel)kippen.
  • Sommige kevers, zoals het Viburnumhaantje en het leliehaantje, laten zich vallen als ze zich bedreigd voelen. Houd een glazen (jam)pot onder het blad met de kever en probeer hem aan te raken, dan valt hij vanzelf in de pot.
  • Kijk ook onder oude, houten planken; daar houden kevers zich graag schuil.
  • Er zijn biologische bestrijdingsmiddelen tegen haantjes verkrijgbaar, op basis van Pyrethum. Vergeet niet de bladeren van de plant of struik ook aan de onderkant met dit middel te bespuiten.  
  • De larven van de gegroefde taxuskever gedijen vaak in de grond van potten, bakken en kuipen. Ververs de grond daarom elk jaar of op z’n minst elke twee jaar. Verwijder direct alle grond waarin u de witte, kromme larven aantreft.
  • Larven zijn ook biologisch te bestrijden met parasitaire aaltjes (nematoden). Deze gaan in de grond actief op zoek naar de larven, om ze te infecteren. Vervolgens bezwijken de larven daardoor. Vraag naar deze aaltjes in ons tuincentrum. 

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Top 10 hemelsblauwe bloemen

We wensen je een heel fijne Hemelvaartsdag met hopelijk een hemelsblauwe lucht, een stralend zonnetje én wat hemelsblauwe bloemen.

Lees meer...
Tuinmaand mei: 15 tips

Er is nu van alles te doen om de tuin, het balkon of (dak)terras fris en fleurig te maken. Ons tuincentrum zet 15 klussen en klusjes voor deze maand op een rij. Fijn en ontspannend om te doen, zeker bij een stralend lentezonnetje.  

Lees meer...
Tuinplant van de maand mei: Rhodanthemum

De Rhodanthemum of Marokkaanse Madelief stamt uit het Atlasgebergte in Marokko. De bloemen zijn wit of perzikkleurig en de plant behoort tot de Composietenfamilie (Asteraceae).

...Lees meer...
Kamerplant van de maand mei: Caladium

De Caladium is een exclusieve en kleurrijke kamerplant die wordt gekocht voor zijn prachtige bladeren.

...Lees meer...
Hulp nodig?

Hulp nodig?

Laat ons weten waar je naar op zoek bent!

Velden met * zijn verplicht.