Vandaag zijn wij helaas gesloten

Wat te doen in de tuin in januari?

Wat te doen in de tuin in januari?

Het is een extreem zachte winter, dus de natuur – én de tuinier – is een beetje van slag. De narcissen staan al uitbundig te bloeien en heel veel andere bollen steken hun kopjes al op. Toch zal die strenge vorstperiode in januari of februari er nog komen. Voorlopig moeten we er ons voordeel maar mee doen om nog even lekker buiten aan de slag te gaan.

  • Koop potten en bakken met bloeiende narcissen, hyacinten en blauwe druifjes voor op de tuintafel of vul uw eigen potten, bakken en manden met deze bloeiende voorjaarsbolletjes
  • Plant, zolang het niet vriest, een bessenstruik of fruitboom.
  • Neem, zolang het niet vriest, winterstekken van Chinees klokje (Forsythia), sering, bruidsbloem (Deutzia), wilg (Salix) en bessenstruiken (Ribes).
  • Knot wilgen en snoei kale struiken en bomen, appel- en perenbomen, dak- en parasolbomen, blauweregen (Wisteria) en druif. Doe dit op een vorstvrije, droge dag.
  • Verwijder onkruid als zwenkgrasjes en paardenbloemen. Die zijn nu goed te herkennen en makkelijk weg te halen.
  • Verwijder mos en algen van paden en terras.
  • Kijk kuipplanten en gestekte potplanten als potgeraniums in de winterberging regelmatig na; laat ze niet uitdrogen en laat ze af en toe even luchten door een raam of deur open te zetten.
  • Maak alvast zaaibakken en -potjes schoon. Doe dat ook met tuingereedschap als u dat nog niet gedaan heeft.
  • Installeer een gereedschapsrek in de garage of schuur, zodat u niet steeds hoeft te zoeken naar de snoeischaar of  onkruidsteker.
  • Leg een terras, tuinpad of tuinverlichting aan nu de planten in rust zijn.
  • Houd noppenfolie en rietmatten bij de hand om vorstgevoelige planten mee te beschermen.
  • Strooi bij gladheid zand in plaats van zout, want het zout komt in de grond terecht en is schadelijk voor de planten.
  • De vogels hebben dankzij het zachte weer niet veel bijvoeding nodig, maar hang toch af en toe iets lekkers voor ze op, om van hun vrolijke gespartel en gekwetter te kunnen genieten. En vergeet niet een drinkwater- en badderschaaltje voor ze neer te zetten.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Zaaien, maar niet maaien in mei

Zo'n verregend begin van het voorjaar is niet fijn voor ons, maar wel voor je planten. Met al die nattigheid van de laatste tijd schiet alles de grond uit. En nu de IJsheiligen weer vertrokken zijn kunnen we los gaan met het ter plekke zaaien van eenjarige bloemen voor de pluktuin, groenten en kruiden in de moestuin en nog veel meer. Wat je dan weer beter kunt laten deze maand is maaien.

Lees meer...
Pinksterbloemen en een wilde bloemenweide

Zie je ook bijna geen pinksterbloemen meer in de weilanden? Net als veel andere inheemse, wilde planten verdwijnen die helaas in rap tempo. Niet goed voor de biodiversiteit. Daarom geeft ons tuincentrum je nu graag tips voor het aanleggen van een wilde bloemenweide. Leuk klusje om mee te beginnen in het pinksterweekend!

Lees meer...
IJsheiligen: kuip- en potplanten verzorgen

Je hebt er vast wel eens van gehoord: IJsheiligen. Wist je dat je daarna echt de bloemetjes buiten kunt zetten? Ons tuincentrum legt uit hoe dit zit en hoe je dat doet.

Lees meer...
Top 10 hemelsblauwe bloemen

We wensen je een heel fijne Hemelvaartsdag met hopelijk een hemelsblauwe lucht, een stralend zonnetje én wat hemelsblauwe bloemen.

Lees meer...
Hulp nodig?

Hulp nodig?

Laat ons weten waar je naar op zoek bent!

Velden met * zijn verplicht.